U HGK Županijskoj komori u Sisku danas je održana 22. redovita sjednica Vlade RH - što je već druga sjednica izvan Zagreba u ovom mandatu. Većina točaka dnevnoga reda odnosila se na projekte vezane uz Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. Među ostalim, donijete su odluke o izgradnji ili obnovi bolničkih kompleksa, cesta i mostova na tom području, kao i o darovanju Gradu Sisku bivše upravne zgrade Željezare - kako bi se mogao realizirati projekt Tehnološkog parka.

Na sjednici Vlade RH sudjelovao je i sisačko-moslavački župan (i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a) Ivo Žinić.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo na razvojne infrastrukturne projekte u gradu i županiji, Rafineriju nafte Sisak, projektima u obrazovanju, zadržavanju mladih…

Ispunjeno obećanje o sjednici u Sisku

Kako je predsjednik Plenković istaknuo odmah na početku svog obraćanja, Vlada će pomoći u realizaciji svih važnih projekata u gradu i županiji, s ciljem razvoja gospodarstva. A danas je i ispunjeno njegovo obećanje da će se jedna sjednica Vlade održati upravo  u Sisku.

- Naš dolazak nije nipošto simboličan! Šaljemo jasnu poruku da ova Vlada i Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji posvećuje posebnu pozornost te im konkretno pomaže u rješavanju gospodarskih, socijalnih, razvojnih i infrastrukturnih pitanja. Prije nekoliko tjedana, kolega dr. Goran Marić i ja smo bili u Sisku, stekli smo temeljit uvid u važne razvojne projekte, ali i ključna otvorena pitanja koja su na dnevnom redu svih stanovnika grada i županije. Tada smo dogovorili da se sjednica Vlade održi krajem veljače upravo ovdje - u uredima Hrvatske gospodarske komore u Sisku. Drago mi je da smo to obećanje danas i ispunili.

Razminirati cijelu županiju

Plenković je naglasio da je ova županija podnijela veliku žrtvu u velikosrpskoj agresiji, doživjela golema ratna razaranja i prošla težak tranzicijski put.

- Nažalost, bilježi se visoki trend iseljavanja i depopulacije - broj stanovnika se u županiji od 2001. do danas smanjio za 15 posto. To je uistinu zabrinjavajuće za sve nas. Visok je, također, i broj nezaposlenih, a posljedice teških ratnih razaranja i okupacije za vrijeme velikosrpske Miloševićeve agresije još su uvijek vidljive u Sisku. Za vrijeme agresije prognano je oko 50.000 ljudi, a velika je bila i materijalna šteta u cijeloj županiji - u infrastrukturi i industrijskim objektima. Ta je šteta iznosila oko milijardu eura. Još uvijek je veliki dio teritorija županije zagađen minsko-eksplozivnim sredstvima i nadležne institucije i ministarstva trebaju prionuti rješavanju tog problema. Učinit ćemo sve da se dovrši razminiravanje - to je preduvjet i za razvoj gospodarstva, osobito drvne industrije i poljoprivrede.

250 milijuna kuna za prometnu infrastrukturu

Kako je izdvojio Plenković, danas je na dnevnom redu niz odluka koje pokazuju da Vlada RH  ima vrlo konkretne mjere za poticanje regionalnog razvoja.

-  Donijet ćemo više odluka koje se odnose na razvoj prometne infrastrukture. Tu zahvaljujem kolegi Olegu Butkoviću koji nam je u suradnji sa županijom i gradom omogućio da adresiramo neke od gorućih problema. Prije svega, mislim na izgradnju mosta preko rijeke Odre kod Siska, kružnog toka spojne ceste Sisak-Sisak - koji je dio glavnog prometnog razvojnog projekta Sisak-Lekenik - te na sanaciju mosta Gromova, kao i obnovu važnih državnih i županijskih cesta. Ukupan iznos sredstava predviđen za ove projekte procjenjuje se na 250 milijuna kuna. Republika Hrvatska danas će darovati i nekretnine. Najprije županiji za unaprjeđenje visokog obrazovanja i gradnju veleučilišnog središta, a potom i Gradu Sisku za projekt Tehnološkog parka te Sisačkoj biskupiji - za izgradnju crkve Svetog Ivana Pavla II.

Obrazovanje i razvoj zdravstva

Naglasio je da je cilj ostanak mladih u županiji te su upravo stoga izrazito važni projekti u obrazovanju, ali i povlačenje novca iz EU fondova.

- Stoga mi se čini da će projekt veleučilišnog središta, koji je namijenjen davanju perspektive mladim ljudima i njihovom zadržavanju na ovom području, biti vrlo koristan. I dalje ćemo pomagati u njegovo realizaciji. Zahvaljujući aktivnostima ostalih resora, danas ćemo potpisati i Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 70 milijuna kuna za rekonstrukciju bolničkog kompleksa i uspostavu dnevne bolnice.

Naglasak na mladima

Ponovio je da će Vlada RH poduprijeti sve projekte koji se realiziraju s ciljem zadržavanja mladih i razvoja gospodarstva.

- Kada je riječ o mladima, smatramo da na njima treba biti akcent i u županiji i u gradu. Podržat ćemo sve projekte koji se u tom pogledu poduzimaju. Ova je županija važna i zbog nalazišta nafte i prirodnog plina, termalnih izvora, razvoja poljoprivrede i stočarstva. Ona ima potencijal i u turizmu, počevši od niza kulturno-povijesnih znamenitosti, kao i Parka prirode Lonjsko polje, ali i vinskih cesta Moslavine, gdje postoje goleme mogućnosti za razvoj zdravstvenog i lovnog turizma. Za puno iskorištavanje ovih potencijala očekujem da ćemo poboljšati i projekte kroz natječaje za EU fondove. Drago mi je da je kolegica Gabrijela Žalac u više navrata već bila u Sisačko-moslavačkoj županiji - to je u duhu naše politike partnerstva s jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Za jaku Petrokemiju

Predsjednik Plenković poručio je, na kraju, da Vlada RH čini sve u svojoj moći da pronađe strateškog partnera za kutinsku Petrokemiju s ciljem razvoja proizvodnje i očuvanja radnih mjesta.

- Bitno je da smo uz Rafineriju nafte Sisak na dnevni red Vlade stavili i Petrokemiju u Kutini. Ona je, također, izuzetno važna kompanija. Tražimo strateškog partnera kako bi se unaprijedila proizvodnja i zadržala radna mjesta. Jaka Petrokemija je jamac razvoja moslavačkoga dijela ove županije.

POSJET RAFINERIJI NAFTE SISAK

Uoči sjednice Vlade, predsjednik Plenković i članovi njegovog kabineta posjetili su Rafineriju nafte Sisak kako bi se još detaljnije upoznali s mogućnostima njene modernizacije. Obišli su postrojenja i susreli se predstavnicima INA-e i Rafinerije.

Govoreći o tom posjetu, Plenković je na samoj sjednici Vlade istaknuo napore koji se ulažu za učinkovito funkcioniranje i modernizaciju Rafinerije.

- U dijalogu s INA-om nastojat ćemo da radni i poslovni procesi imaju svoj nastavak i kontinuitet. Te da Rafinerija - s obzirom na veliku tradiciju - ostane jedan od bitnih aspekata gospodarstva u županiji.