U tzv. programskim mjerama nema ni riječi o poduzetništvu i gospodarstvu! * Vlada se i dalje bavi samo reorganizacijom, prelijevajući iz šupljeg u prazno! * Umjesto što iznova spaja i razdvaja sudove, neka investitorima pojednostavi proceduru i osigura pravnu stabilnost! * “Masterplan” bolnica osuđen je na propast! * Skupo plaćeni balkanski konzultanti ministra Ostojića! 

Novi blef, novo mazanje očiju, novi pokušaj kupovanja vremena - jednodušna je ocjena analitičara o Vladinim tzv. programskim mjerama za iduće tri godine. „Mjerama“ na kojima, kao, premijer Milanović temelji svoj „optimizam“. 

Isti trošak - drugo pakovanje

Na žalost - nula bodova! U dvije riječi sažetak je to poruka i s izvanredne presice na kojoj su jučer nastupili Ivana Maletić, eurozastupnica i predsjednica HDZ-ova (nacionalnog) Odbora za EU fondove, te prof. dr. Ante Ćorušić, predsjednik Odbora za zdravstvo naše stranke.

- Sve Vladine mjere isključivo su vezane uz reorganizaciju, bez ikakve suštine. Bave se formom već dvije godine, što ne daje i neće dati nikakve rezultate. Ni u zdravstvu, ni u školstvu, ni u pravosuđu. Njihov „program“ pratećih službi i outsourcinga puko je prelijevanje iz šupljeg u prazno. U biti se troškovi samo prebacuju s jednog sektora na drugi: izdaci za plaće sada će u državnom proračunu postati izdaci za usluge. Ne računajući i pitanje koliko će se te iste usluge moći kvalitetno organizirati u tako kratkom vremenu - Maletić je in medias res otvorila novinsku konferenciju.

Reorganizacijska alkemija

U „mjerama“ nema ni riječi o poduzetništvu i gospodarstvu, nastavila je, posebno se osvrnuvši na najavljenu „reformu“ pravosuđa: 

- Naglasak ne smije biti na spajanju i razdvajanju sudova, nego je nužno provesti prave, suštinske zakonodavne reforme koje će naše zakonodavstvo učiniti jasnijim i jednostavnijim, prvenstveno za investitore i poduzetnike. Moramo ih poticati kako bismo pokrenuli rast i razvoj, a mjere za poticanje poduzetništva i privlačenje investicija uvijek su vezane uz pojednostavljivanje pravosudnog sustava, to jest stvaranje jasnih propisa, te pravnu stabilnost i sigurnost, koju sada nemamo. Kada bilo koga pitate hoće li doći i ulagati u Hrvatsku, on odmah odgovara: „Pa kako da ulažem ako uopće ne mogu izračunati ulazne veličine i troškove!“. To je ono bitno čime bi se Vlada trebala baviti, a ne stalno servirati reorganizaciju kao „rješenje“ za naše probleme. 

Bez vizije školstva

Podjednako tako ni školstvo nije u funkciji gospodarstva:

- I za škole se najavljuju spajanja i razdvajanja, ali je bit i ovdje u suštinskim promjenama: da naš obrazovni sustav počne stvarati stručnjake koji će sa svojim znanjem zaista pomoći gospodarstvu, da potičemo inovativnost, transfer tehnologija. Jednostavno, treba stvoriti pametnu državu koja će biti na usluzi poduzetništvu, treba raditi na start up-ovima, inkubatorima već u sklopu fakulteta, a onda dalje naravno u sklopu pojedinih zona kod jedinica lokalne samouprave… 

No o takvim mjerama, ponovimo, nema ni riječi u Vladinu „programu“ za iduće tri godine. Stoga je Maletić morala sa žaljenjem zaključiti: 

- Ono što Kukuriku najavljuje zasigurno ne može dovesti do rezultata. Vlada i sama priznaje da je usporena, a ona ne samo da je usporena, nega spava duboki zimski san i ništa ne radi za rast i razvoj. 

„Master plan“ bez plana

Vlada se cijeloga jučerašnjeg dana hvalila i tzv. master planom bolnica, obećavala „uštedu od 400 milijuna“ i slično ludom radovanje. Banski dvori jednostavno - izmišljaju! Improviziraju! Uspaničeni, „preko koljena“ su se upustili u eksperiment reorganizacije bolničkog sustava a da uopće nemaju niti mogu imati pojma koji će biti njegov ishod! O čemu svjedoči i zaključak 350 stranica duge „analize“ („master plana“) za koju je ministar Ostojić platio milijun i pol kuna jednoj francuskoj agenciji. Prof. dr. Ante Ćorušić pročitao ga je pred okupljenim novinarima:

„Dosadašnji opći utisak o rezultatima analize i tumačenja podataka u kapacitetu, aktivnostima i troškovima prema kategoriji bolnice i vrsti liječenja je da imamo utvrđeni pravac za buduće analize i tumačenja, dakle mi imamo sada utvrđeni pravac za analize i buduća tumačenja, sada ćemo prijeći na naredni krug ponavljanja kako bismo se pozabavili pitanjima pokrenutim u okviru prvog koraka u procesu izrade prijedloga za izradu nove mreže.“

Bespotrebno plaćeni stranci

Dakle, bombastično reklamirani tzv. master plan tek je „pravac za analize i buduća tumačenja“, čija se valjanost tek treba čekirati u „narednom krugu ponavljanja“. A prezentiran nam je kao spasonosno čudo!? Osim što se taj nemušti, birokratski uradak ni po čemu ne može nazvati „planom“, lažno se i javnosti prezentira da su ga izradili „ugledni zapadnoeuropski eksperti“. Ćorušić: 

- Radi se o francuskoj agenciji s balkanskom pameti. „Plan“ su, naime, potpisali Dorijan Marušić, bivši slovenski ministar zdravstva, Ivan Jekić, obiteljski liječnik iz Beograda, Boris Hrabač, s fakulteta u Mostaru, te Valentina Plevelnik Rupel, Ljubljana. Hrvatska ima bolje stručnjake od njih, a i sami smo, besplatno, mogli izraditi plan. Mogli su to učiniti doktori iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji su ionako na plaći. Uostalom, analiza stanja temelji se na podacima HZJZ-a, na našim podacima, „Francuzi“ su ih samo interpelirali. Nije imalo smisla trošiti novac.

HDZ-ova zdravstvena reforma

Uslijedio je i Ćorušićev coup de grâce: 

- Ova vlada ne zna kamo ide, a ovaj ministar, zbog svojih bremenitih odnosa s premijerom, uopće ne vodi zdravstveni sustav. Vode ga Linić i Milanović sa svojim trabantima koje su zaposlili u Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. 

Na kraju konferencije, predsjednik Odbora za zdravstvo pokazao je novinarima oveći svezak - nacrt zdravstvene reforme koji je još prije godinu dana izradio HDZ-ov tim. Prijedlog koji jamči ravnopravnost, solidarnost u plaćanju, u bolesti i u odgovornosti. I koji nudi posve drukčiji sustav reorganizacije bolnica od ovog koji nameću aktualna vlada i „Francuzi“. Svaki ga zainteresirani novinar može dobiti na uvid. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ante-corusic-predocio-nacrt-zdravstv...