Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Hrvatskom saboru je - uoči još jedne neuspješne inicijative dijela oporbe o izglasavanju nepovjerenja - dao izjavu za mnogobrojne okupljene novinare.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O JOŠ JEDNOM NEUSPJEHU SDP-a

Nastavljamo intenzivan tjedan u Hrvatskom saboru. Pred nama je još jedna neuspješna oporbena inicijativa - ovog puta usmjerena na izglasavanje nepovjerenja cijeloj Vladi RH. Raspravu ćemo iskoristiti da zastupnicima i kolegama iz oporbe - te prije svega cijeloj hrvatskoj javnosti - još jedanput izložimo sve činjenice, argumente i sve ono što bi prijetilo hrvatskom gospodarstvu, kao i financijskom sustavu, da Vlada nije promptno i kvalitetno reagirala u slučaju krize Agrokora.

O STABILIZACIJI AGROKORA

Podcrtat ćemo pravnu utemeljenost, ustavnost i zakonitost donošenja Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH. Sve ono, dakle, što je taj potez spriječio u negativnom pogledu - sve što se moglo reflektirati na radna mjesta, dobavljače, turističku sezonu… To je cilj današnje rasprave iz kuta gledanja Vlade RH i odgovorne politike u općem interesu hrvatskih građana. Proces koji vodi izvanredna uprava dovest će do restrukturiranja Agrokora, postizanja nagodbe s vjerovnicima te, u konačnici, nastavka normalnog rada te ostanka zaposlenika u sustavu Agrokora.

O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Očekujem 78 glasova u Saboru.

O (NE)ODGOVORNOJ RASPRAVI

Jedan krug zastupnika koristi novi stil - zloupotrebljava Poslovnik kako bi rasprave pretvorio u ono što nije ni tema ni predmet. Doslovno zlorabe činjenicu da su zastupnici u Hrvatskom saboru i nameću bilo koju drugu temu ako misle da je u tom trenutku od medijskog interesa. U prvom smo dijelu rasprave o sastancima Europskog vijeća - što sam jasno istaknuo - prvi put razgovarali o učincima i sadržaju summita u Tallinnu. On je važan i za Europu i za Hrvatsku - za budućnost radnih mjesta, javnu upravu, digitalno društvo te za sve aspekte rada. Izvješće je generiralo izvanredan input - i kolega iz pozicije i opozicije. Ali, zadnja tri sata rasprave nisu bila dobra - ni za temu, ni za demokraciju, ni za jačanje institucija. Takvom se ponašanju moramo suprotstaviti svojim legitimnim mandatima, ali i vrlo kvalitetnim i sadržajnim doprinosom temama rasprave. Radit ćemo razliku između ozbiljnih i onih drugih.