Miroslav Bulešić - istarski svećenik i mučenik, istinski junak Crkve koja se nakon II. svjetskog rata našla na udaru tzv. narodne vlasti: boljševici, koji se i danas zakrivaju iza pojma antifašizma, tih su poratnih godina u Hrvatskoj mučki likvidirali, bez suđenja, 434 katolička svećenika, 73 sjemeništarca i 30 časnih sestara. Krvlju ispisane brojke totalitarnoga komunističkog režima.

I Bulešić je bio jedna od nevinih žrtava crvenog terora. Jedini grijeh: nije se želio odreći svoje vjere, svog poslanja, svoga nacionalnog identiteta. Dne 23. kolovoza 1947. komunisti su upali u župnu crkvu u Buzetu kako bi spriječili krizmu. Bulešić je tijelom obranio Svetohranište. Možete proći samo preko mene mrtvog! - rekao im je, hrabro, smireno, stojeći za oltarom. Sutra će ga sustići kazna. Osveta.

Komunistička odmazda

Isti ti komunisti upali su u župnu kuću u Lanišću, i nakon sadističkog mučenja - pljuvanja u lice, prebijanja i bacanja u zidove - Bulešiću prerezali vrat. Prema riječima svjedoka, žrtva je, umirući, zazivala: Isuse, primi dušu moju! Imala je samo 27 godina. No ni to nije bilo dovoljno. 

Vlast, ona ista narodna, nije dopustila da odvažni svjedok vjere bude pokopan u rodnom Svetvinčentu. Žrtvu su htjeli ubiti i drugi put - u sjećanju. Bulešićevo će tijelo tek 1958. biti preneseno u zavičaj, a tek 1987. - četrdeset godina nakon likvidacije - bit će mu otkrivena nadgrobna ploča. Njegove se ime dotad nije smjelo niti spominjati... 

- Kroz njegov život možemo iščitati da je bio ponosan što je svećenik i što pripada svojem hrvatskom narodu - rekao je papin izaslanik kardinal Angelo Amato koji je danas u pulskoj Areni predvodio veliko euharistijsko slavlje beatifikacije Sluge Božjega. Bulešić je proglašen blaženim. 

Stepinac Istre

- On je drugi Stepinac, Stepinac Istre, on je svoj život dao iz ljubavi, a to je onaj znak po kojem nekoga možemo nazivati mučenikom - napisao je na službenoj stranici blaženika predsjednik Hrvatske biskupske konferencije monsinjor Želimir Puljić.

Na slavlju su se okupili svi hrvatski biskupi i više od 670 svećenika iz domovine i inozemstva, doputovalo je oko 17.000 hodočasnika. Među službenim uzvanicima bili su i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, glavni tajnik Milijan Brkić te predsjednik istarskoga županijskog odbora Marino Roce. Od istaknutih članova stranke, u mnoštvu hodočasnika, mogli su se vidjeti eurozastupnica Zdravka Bušić, član Predsjedništva Andrija Mikulić, tajnik zagrebačkog HDZ-a Ivan Ćelić…

Na slavlju je bilo i cijelo vodstvo IDS-a. Župan Valter Flego ocijenio je da je riječ o povijesnom danu za Istru:

- Bulešić je vjerovao u svoje ideale, bio hrabar i do zadnjeg trenutka siguran da čini pravu stvar. To je put kojeg i mi trebamo slijediti. 

Hrvatska je dobila novog blaženika. Beatificirana je žrtva Titova režima. Na slavlju, međutim, nisu bili ni predsjednik Josipović, ni premijer Milanović. Oni slijede neki drugi put.