I danas opet moramo gledati zvijezde petokrake, neke čudne kape koje asociraju na Golgotu koju je hrvatski narod prošao nakon 2. svjetskog rata. Jer, u Hrvatskoj komunizam još nije osuđen kao totalitarni, zločinački režim. Uvijek ćemo biti i antifašisti i antinacisti, ali ćemo biti i antikomunisti, kao što je to i suvremeni svijet kojem pripadamo – naglasio je predsjednik Karamarko otvarajući HDZ-ovu tribinu u povodu 22. obljetnice međunarodnog priznanja RH.

Toga 15. siječnja 1992. - u vihoru srpske agresije - Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske unije te Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska.   

Toga 15. siječnja 1992. hrvatski narod, predvođen predsjednikom Tuđmanom i jedinstven kao nikada u povijesti, slavio je na ulicama, trgovima, u svojim domovima i - u rovovima.

Toga 15. siječnja 1992. utemeljitelj hrvatske države i predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman je izjavio:

Sveto tlo između Mure, Drave, Dunava i Jadrana

- Današnji dan bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu 14-stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovom prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost i raskinula državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.

Večeras, 22 godine poslije, predsjednik Tomislav Karamarko otvorio je tribinu koju je HDZ organizirao u povodu obljetnice međunarodnog priznanja RH (Velika dvorana Hrvatskoga novinarskog društva, Zagreb). Njegov uvodni govor donosimo uz neznatna skraćivanja: 

Današnji datum doista je zlatnim slovima upisan u povijest hrvatskog naroda; datum koji budi emocije, sjećanja na te dane ponosa i slave, ali i strepnji, na to vrijeme žrtve: za Domovinu je 15.000 naših prijatelja dalo život! 

Stoga bih volio nakon 22 godine reći da sam sretan s Hrvatskom u kojoj živim. Volio bih da živimo u zemlji u kojoj nema više od 373 tisuće nezaposlenih; volio bih se da ova vlada ne poigrava sa svetinjom koju je naslijedila - s neovisnom hrvatskom državom. 

No HDZ neće dopustiti da se ta svetinja relativizira - ni titoizmima, ni „nesvrstanima“, raznim ikonama iz prošlog vremena. Jer, i danas opet moramo gledati zvijezde petokrake, neke čudne kape koje asociraju na Golgotu koju je hrvatski narod prošao nakon 2. svjetskog rata. Jer, u Hrvatskoj komunizam još nije jednodušno osuđen kao totalitarni, zločinački režim. Nacizam i fašizam smo riješili, hvala Bogu, i uvijek ćemo biti i antifašisti i antinacisti, ali ćemo biti i antikomunisti - kao što je to i suvremeni svijet kojem pripadamo. 

Da, neki su se protivili Hrvatskoj, njenoj egzistenciji, što je i danas vidljivo u pojedinim segmentima. Ali, oni nisu zaslužili da večeras pričamo o njima. Pričat ćemo o velebnom djelu dr. Franje Tuđmana, njegovoj viziji koja se oživotvorila međunarodnim priznanjem; pričat ćemo o vrijednim ljudima koji su pripomogli da Hrvatska bude priznata. Bez vrijedne diplomacije, bez lobiranja, bez potpore naše dijaspore, pitanje je kada i kako bi se to dogodilo. 

Ne bih više dužio, prepustimo riječ našim dragim prijateljima za koje mogu jedino reći da mi je čast što ih poznam, koji su svoja imena upisali u povijest stvaranja hrvatske države. Hvala. 

Nakon predsjednika HDZ-a, na tribini su govorili članovi onodobne Vlade RH dr. Andrija Hebrang, dr. Zvonimir Šeparović i dr. Zdravko Tomac te tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Svi do jednog su se zgrozili što se aktualna neokomunistička vlast nije udostojala ni najmanjim činom obilježiti današnji nadnevak!   

HEBRANG: SDP slobodu nije niti želio 

Kako je moguće da naš narod - koji je uspio slomiti komunizam, pobijediti srpsko-crnogorskog agresora  i obnoviti porušenu zemlju - ne može danas, u mirno doba, živjeti prosperitetno i ići naprijed? Zato što danas državu vode oni koji u ovim povijesnim promjenama uopće nisu sudjelovali. Dapače, oni su ih kočili. Ni Josipovića, ni Milanovića, ni Leke nije bilo među dragovoljcima. Nije ih bilo onda kada ih je Domovina zvala, pa kako onda očekujete od njih da znaju što je današnji rođendan međunarodno priznate hrvatske države? I to je razlog zbog čega moramo biti vrlo, vrlo zabrinuti!

TOMAC: Sramota za vladajuće

Sretan sam što HDZ, za razliku od SDP-a i HNS-a, nije zaboravio na to časno vrijeme i na dr. Tuđmana. Narod koji zaboravlja svoju prošlost narod je bez budućnosti. To je sramota za sadašnju vlast i za mnoge koji danas dobro žive zahvaljujući našim braniteljima, Tuđmanu i svim ljudima koji su u teškim uvjetima stvarali hrvatsku državu. Kad se HDZ vrati na vlast, dostojno će se obilježavati državni blagdani!

ŠEKS: Tuđman - strateg i arhitekt hrvatske države

Priča o međunarodnom priznanju herojska je saga o devet stoljeća borbe hrvatskog naroda za svoju državnost. A ta je saga ispričana diplomatskim, političkim i nadasve vojnim pobjedama hrvatskog naroda. Sve političke postaje Križnog puta hrvatske državnosti ostale bi tek papirnati pokušaj bez herojske borbe i žrtve hrvatskih branitelja. Predsjednik Tuđman kao vizionar, strateg i arhitekt hrvatske države dao je presudni, ključni i nezaobilazni pečat upravo na tim postajama bez kojih ne bi bilo međunarodnog priznanja.  

ŠEPAROVIĆ: Zapad protiv hrvatske države

Hrvatska je priznata usprkos brojnim neprijateljima. Mi smo tada trpjeli jedan užas: s Istoka nam je prijetilo uništenje, a Zapad je bio protiv ideje nove hrvatske države. Favorizirao je tvorbu koja je, prividno, ostavljala dojam socijalizma s ljudskim likom, a koja je vrlo brzo pokazala da je sve, samo ne humana.