(VIDEO) Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u Banskim dvorima danas je za brojne okupljene novinare dala izjavu te odgovarala na pitanja o vraćanju INA-e u hrvatsko vlasništvo.

Donosimo ključne poruke potpredsjednice Dalić:

O MODELU OTKUPA & ENERGETSKOJ NEOVISNOSTI

Političkim odlukama o otkupu cjelokupnog udjela mađarskog MOL-a u INA-i te listanju 25 posto minus jedne dionice HEP-a na burzi jača se naša energetska sigurnost i neovisnost. Hrvatskim građanima otvara se pritom mogućnost sudjelovanja u rezultatima poslovanja i razvoju HEP-a kroz cijenu dionica te dividende koja će se isplaćivati. Odluka o otkupu cjelokupnog udjela mađarskog MOL-a u INA-i pridonosi energetskoj sigurnosti jer omogućava da Hrvatska ponovno stekne pravo na odlučivanje o kretanju i rezervama nafte i plina, ali i utjecaj na unaprjeđenje i razvoj energetskih objekata i infrastrukture - koji su po Zakonu o energiji objekti od interesa za Republiku Hrvatsku, a koje su njihovi vlasnici dužni unaprjeđivati. S obzirom na dioničke ugovore iz 2009. i način upravljanja INA-om koji je uspostavljen nakon toga, Republika Hrvatska danas nema takvu mogućnost. Štoviše, MOL - koji u cijelosti drži upravljačka prava u INA-i - nije u proteklom razdoblju izvršio ugovorne obveze u pogledu razvoja kompanije - zbog čega rezerve nafte i plina kontinuirano padaju, a smanjuje se kvaliteta energetske infrastrukture.

O POZITIVNIM UČINCIMA NA RAZVOJ HEP-a

Ova je odluka povezana i s ekonomskom sigurnošću: INA je najveća hrvatska kompanija, čiji je razvoj i rast blokiran s obzirom da već dugi niz godina nije osigurala nijednu novu koncesiju za istraživanje i proizvodnju nafte i plina. Na taj način blokada u razvoju INA-e usporava rast cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Ponuda 25 posto minus jedne dionice HEP-a kroz inicijalnu javnu ponudu osigurava jednak utjecaj države na razvoj i budućnost HEP-a kao i danas - kada je država 100 postotni vlasnik dionica. Ali, na taj se način omogućava nekoliko važnih pozitivnih učinaka na poslovanje HEP-a. Ti se učinci odnose na transparentnije poslovanje te kvalitetnije i profesionalnije upravljanje kompanijom. Uklonit će se prostor za „uhljebništvo“ - jer kompanije izlistane na burzi moraju poštivati veće standarde poslovanja, uključujući i standarde zapošljavanja. Hrvatski građani, mirovinski fondovi i ostali investitori moći će, kroz kretanje cijene dionice i dividende, ostvariti izravnu korist od budućeg razvoja HEP-a. Ovakav je potez, stoga, najbolji dokaz ozbiljnosti planova za razvoja HEP-a jer će kretanje cijene na burzi biti objektivan pokazatelj njegova poslovanja. Spremni smo izložiti se sudu tržišta, uvjereni da će buduće poslovanje HEP-a opravdati povjerenje svih vlasnika dionica.

O ZAJEDNIČKOM DONOŠENJU ODLUKA & TRANSPARENTNOSTI

Svaka od ovih transakcija ima i ekonomski i nacionalni smisao - one se nadopunjuju, jer financiranje otkupa INA-e kroz povećanje javnog duga nije moguće. Svi se slažemo kako bi povećanje javnog duga negativno utjecalo na razvojni kapacitet zemlje i svakog poduzetnika te na kvalitetu svakodnevnog života hrvatskih građana. S druge strane, ovakvim modelom u kojem Hrvatska stječe jednu vrstu imovine - dakle, udjele u INA-i - a nudi hrvatskim građanima kupnju druge vrste imovine - udio u HEP-u - ukupna bilance državne imovine ostaje nepromijenjena. Ostvaruje se jedan od bitnih ciljeva ove Vlade - aktivnije upravljanje državnim imovinom. Sve ove odluke dogovaramo s našim koalicijskim partnerom, a s javnosti komuniciramo gotovo u realnom vremenu - kako bismo osigurali najveću moguću transparentnost odluka. Zajednički je cilj: provesti sve ove odluke u skladu s najboljom praksom i pravilima međunarodnog poslovanja. Zbog toga ćemo zajedno donositi i sve buduće administrativne odluke te predlagati one zakonodavne, uključujući i one o institucionalnoj strukturi za provedbu i praćenje ovih transakcija.

http://vijesti.hrt.hr/368080/ministrica-dalic-i-kupnja-ine-i-prodaja-dijela-hep-a-imaju-ekonomski-i-nacionalni-smisao

http://hr.n1info.com/a171690/Vijesti/Martina-Dalic-izjava.html