Buduća predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović održala je jučer u dupkom punoj dvorani gradskog Kulturnog centra u Prelogu stranačku klauzuru za Međimursku županiju.

Uoči klauzure, buduća se predsjednica družila pak s građanima Čakovca, razgovarala s njima i ohrabrivala ih. Istaknula je razočaranje koliko se kriza u Hrvatskoj produbila za vrijeme aktualne vlasti. Čak se i vrijednosti nastale u Domovinskom ratu - koje su u temelju naše države - danas dovode u pitanje.

Poštovati branitelje i Domovinu

Na stranačkoj klauzuri Grabar Kitarović u izlaganju je posvetila pažnju problemima branitelja, ratnim vojnim invalidima koji u Zagrebu prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja.

- Branitelji traže ostavku jednoga ministra, a aktualni predsjednik RH - nakon  što ih je sadašnja vlast napustila - sjetio se posjetiti ih. Radi se o braniteljima koji su dali svoje zdravlje za ovu zemlju. Dosta je bilo! Idemo napraviti snažnu zemlju koju nećemo samo mi poštovati, nego će to učiniti i Europa i svijet.

Dodala je da moramo vratiti nadu i osmijeh na lica naših ljudi. A to možemo jedino gospodarskim preporodom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-buduca-predsjednica-rh-s-brani...

Josipovićev grijeh nečinjenja

- Nakon što na početku sljedeće godine položim predsjedničku zakletvu, prije svega ću raditi na gospodarskom oporavku Hrvatske. Nije točno da predsjednik RH ne može ništa učiniti po tom, ali i drugim otvorenim pitanjima - od nestalih u Domovinskom ratu, državnoj granici ili pak arhivske građe. Neću dopustiti, također, novi egzodus mladih iz zemlje. Želim biti glas naroda koji će pozvati neodgovornu i neosjetljivu vladu, bez obzira tko bio njezin predsjednik, da mora raditi puno više i puno bolje. Ako Ivo Josipović misli da ne može ništa učiniti, neka se nakon pet godina nečinjenja makne iz Ureda predsjednika RH.

Dosta „politike regiona“!

Buduća je predsjednica u drugom dijelu obraćanja govorila o vanjskoj politici. Naglasila da je ovo Hrvatska, a ne nekakva regija ili region. 

- Kao predsjednica Hrvatske mijenjati ću i vanjsku politiku, vodeći prije svega računa o nacionalnim interesima, što znači da moramo naći svoje zasluženo mjesto u EU i NATO-u. Susjede ćemo pomagati, ali Hrvatska mora biti snažna država - za što su ključni predstojeći izbori.