HDZ je na listi za Europski parlament od ukupno šest zastupnika imao četiri žene! * Predložili smo gospođu Kolindu Grabar-Kitarović za predsjednicu - u našoj stranci je žena i direktorica kampanje! * Treba stvoriti u državi jedan kvalitetniji zakonodavni okvir koji bi ženama omogućio bavljenje politikom! * Beneficijama omogućiti ženama lakše napredovanje, školovanje i jednakost položaja!* S obzirom na okolnosti u Hrvatskoj i na nezadovoljstvo naših građana - pobjeda Domoljubne koalicije bit će uvjerljiva! * Moji afiniteti prema društvenom i javnom djelovanju razlog su mog ulaska u politiku! * U Gradskom vijeću Dubrovnika radimo za dobrobit svakog građana! - istaknula je, među ostalim,  predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ (i članica nacionalnog Predsjedništva) Sanja Putica u razgovoru za Večernji list. S njom je razgovarala novinarka Tea Romić, a intervju prenosimo u cijelosti:

Kao nova predsjednica žena HDZ-a Katarina Zrinski rekli ste da vam je glavni cilj više afirmirati žene. Kako to planirate postići? 

Smatram da još nema dovoljno žena u politici, pogotovo u hrvatskoj politici, i da to nije tema koja se tiče samo Hrvatske, nego i Europe. Treba shvatiti da se u politiku treba uključiti od onih osnovnih razina, u našoj stranci recimo od temeljnih ogranaka nadalje. Mislim da se može djelovati, da ima prostora, ali i da treba stvoriti u državi jedan kvalitetniji zakonodavni okvir koji bi ženama omogućio bavljenje politikom. 

Bolji uvjeti u vrtićima

Što bi točno bio taj kvalitetniji zakonodavni okvir?

To bi bili, primjerice, povoljniji uvjeti za vrijeme rodiljskih dopusta, povoljniji uvjeti vrtića, ali i povoljniji uvjeti na radnome mjestu. Zatim neke beneficije koje ženama omogućuju i lakše napredovanje, školovanje, a da ne govorim o jednakosti položaja u nekom sustavu u kojem žena radi i jednakosti plaćanja žena… 

Sad se sastavljaju liste, mediji još uvijek imena koja će biti na njima dobivaju na kapaljku, no i tu se uglavnom čuju samo muška imena? 

Mislim da je HDZ uvijek držao do žena. Stranka je i na listi za Europski parlament od ukupno šest zastupnika imala četiri žene, predložio je gospođu Kolindu Grabar-Kitarović za predsjednicu, u našoj stranci je žena i direktorica kampanje, tako da mislim da mi zaista s time nemamo problema. 

Kada smo spomenuli liste, govori se da ćete vi biti na listi u 10. izbornoj jedinici?

Ne znam. Stranačka tijela će odrediti poredak i sastav liste.

Kao predsjednica Zajednice žena, automatski se postali i članica predsjedništva HDZ-a. Što očekujete od izbora?

Pobjedu, naravno. To je neupitno, s obzirom na okolnosti u Hrvatskoj i na nezadovoljstvo naših građana, mislim da će pobjeda Domoljubne koalicije biti uvjerljiva. Vrijeme je da HDZ i partneri preuzmu odgovornost za upravljanje državom. 

Dijelimo odgovornost

Vrhovni sud srušio je presudu u slučaju Fimi media. Presudu zbog koje su HDZ-ovi oponenti posljednje četiri godine stalno stranku nazivali zločinačkom organizacijom. Je li ta presuda olakšanje HDZ-u pred izbore? 

Sud je donio odluku kakvu smo i očekivali, zaista je bilo nemoguće da postoji kolektivna krivnja za toliko članova naše stranke. 

U dva mandata ste u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, Vijeće drži HDZ, a grad vodi HNS-ovac Andro Vlahušić. Kako to funkcionira? 

Kad smo se odlučili preuzeti većinu u Gradskom vijeću i kad je Mato Franković postao predsjednik Vijeća, bilo je jasno da ćemo dijeliti odgovornost za grad, ne mogu kazati da se s gradonačelnikom slažemo u svemu, ali radimo i po svom programu koji smo promovirali u predizbornoj kampanji i koji je potpuno naklonjen našim građanima. Sve što smo donijeli u Gradskom vijeću bilo je u dobroj vjeri i na dobrobit naših građana, a oko pitanja raspodjele gradskog novca često se ne možemo složiti. 

Nećakinja ste europarlamentarke i potpredsjednice HDZ-a Dubravke Šuice, rekli ste da vam je politički uzor, je li ona i razlog zbog kojeg ste ušli u politiku? 

Moji afiniteti prema društvenom i javnom djelovanju razlog su mog ulaska u politiku. A što se tiče Dubravke Šuice, naš odnos promatram isključivo kroz obiteljske veze. Naravno da sam od nje puno naučila, međutim, svaka od nas ima svoj i profesionalni i politički put.