Ivan Šuker i prof. dr. Marko Kolaković na izvanrednoj su presici Vladine „antideficit mjere“ ocijenili kao jedno veliko - ništa! Bit će i gore nego što je sad!! Prilikom usvajanja proračuna naši su zastupnici nedvosmisleno (i dobronamjerno) upozoravali da će se dogoditi sve što se sada i događa. No premijer Milanović i gulikoža s Kvarnera Slavko Linić bahato su ignorirali HDZ. A povrh toga nam najavljuju i da će potkraj mandata uvesti tri nova poreza - na nekretnine, štednju i dobit!!! 

Smanjili su procjenu gospodarskog rasta s 1,3 na 0,2 posto iako su se sve do jučer kleli u „brzi oporavak“. Nema ni razvoja ni punjenja proračuna, nego samo grabe. 

Grabe iz mirovinske štednje iako je riječ o privatnoj imovini građana koji, usput rečeno, na takvo što nisu pristali. Iako ih je Europska komisija poklopila da ta sredstva „nisu prihod kojim se smije smanjivati deficit“. Iako se sami premijer, neki dan u Saboru, busao da „ne dolazi u obzir da se novac iz 2. mirovinskog stupa prebaci u državni proračun“.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/milanovicevo-izvjesce-2-poigravanje-s...

Grabe iz javnih poduzeća iako ih time guše umjesto da ih potaknu na investiranje i razvoj. Grabe iz viškova (nepotrošenih prihoda) fakulteta i znanstvenih instituta iako su ulaganja u „društvo znanja“ ionako skresali na minimum.  

SDP-ova grabež

Grabe iz subvencija za poljoprivredu i za HBOR-ove kamate iako Bruxelles ukazuje da je glavna prepreka rastu to što su malim i srednjim poduzetnicima nedostupni povoljni izvori financiranja.

Grabe iz zdravstva iako je ono ionako u kolapsu „zaslugom“ dvojca Slavko Linić - Rajko Ostojić.

Grabe iz materijalnih rashoda za EU projekte iako oni „život znače“. Grabe iz kapitalnih investicija iako su najniže u hrvatskoj povijesti, i to kada bi trebale biti sve veće.

Grabe iz…

Stoga i ne čudi što su na jučerašnjoj izvanrednoj presici u Središnjici potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker i predsjednik našeg Odbora za gospodarstvo prof. dr. Marko Kolaković Vladine „antideficit mjere“ ocijenili kao jedno veliko - ništa! I uglas poručili:

- Vrijeme je da se ova Vlada pokupi i ode!

SDP-ovska hrabrost neznanja

Vladine “mjere” jasan su pokazatelj da diletantska SDP-ova koalicija nije provela strukturne reforme. Takve jednokratne, ad hoc “mjere” ne nude ništa dobrog. Dakle, ništa novog od ove Vlade: nemaju ideju, nemaju znanja, a upropastili su i ono što ih je dočekalo - napomenuo je Šuker, podsjetivši da su prilikom usvajanja proračuna HDZ-ovi zastupnici nedvosmisleno (i dobronamjerno) upozoravali da će se dogoditi sve što se sada i događa. 

Milanović i Linić, dakako, bahato su ignorirali oporbeni glas razuma, držeći se kao da su popili svu pamet svijeta. No njihova “hrabrost neznanja”, njihovo zabijanje glave u pijesak već je notorno. Čemu dalje trošiti riječi? Stoga je Šuker zasebno elaborirao problem izvlačenja novca iz 2. mirovinskog stupa:

SDP opet protiv Europe!

- Ovo što je sad prihod za nekoliko će godina postati trošak. Zašto? Zato što građani koji imaju beneficirani radni staž dobivaju mirovinu iz državnog proračuna, a u onom trenutku kad odu u mirovinu iz 2. stupa se s njihovih privatnih računa sve to prebacuje u proračun.  Dakle, sada imamo prihod, a kada odu u mirovinu imat ćemo rashod koji neće biti pokriven prihodima. Europska unija već je najavila da ta sredstva neće priznati kao izvor za povećanje prihoda, a tu „mjeru“ kao rješenje za smanjenje deficita. 

Ove godine, dakle, katastrofa! No 2015. - zaključio je HDZ-ov financijski ekspert - problemi će biti i veći! I gori! 

- Planiraju smanjiti proračunske korisnike koji su iz 2013. prenijeli minus od više od milijardu i 800 miliuna kuna. Mislim prije svega na zdravstvo i na prosvjetu, ali i na gospodarstvo, jer nije isplaćen dio subvencija koje je trebalo  isplatiti državnim tvrtkama. 

SDP-ovo ekonomsko bauljanje

Sveučilišni profesor Marko Kolaković napomenuo je da iz ovih tzv. mjera nije ni najmanje razvidno kakav je ekonomski model odabrala ova do boli inkompetentna vlada. Nije razvidno, jer modela niti nema: 

- Jedan dan se govori o ukidanju 2. mirovinskog stupa, drugog dana premijer tvrdi da neće izvući ni kunu mirovinske štednje, a trećeg izlaze pred javnost s nekakvim međurješenjem. Vlada je očito izgubljena u prostoru i vremenu. Ove „mjere“ neće uroditi ničim dobrim, nego samo novom štetom! Kako dobro reče kolega Šuker - vrijeme je za promjenu igrača! 

SDP - Samo Dižu Poreze!

I „šlag na kraju“. Gulikoža s Kvarnera, samoprozvani „najuspješniji ministar“ Slavko Linić najavljuje da će potkraj mandata uvesti tri nova poreza - na nekretnine, štednju i dobit!!! SDP - Samo Dižu Poreze! 

Grabe i iz sve tanjih novčanika hrvatskih građana. No grabljivci neće još dugo. Na ovaj ili onaj način. Prijevremeni ili redoviti.