Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović današnji je posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji (VSŽ) - na Dan neovisnosti - započela polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen-području Ovčara. Potom je odgovarala na pitanja brojnih novinara, ističući da ovaj dan nije primjeren ni za kakve političke izjave:

- Došla sam kako bih se poklonila svim poginulim i nestalim u Domovinskom ratu. Ova je županija, ovaj grad, u srcima svih domoljuba. Drago mi je vidjeti ovoliko hrvatskih trobojnica. Isticanje nacionalnog identiteta i domoljublja iznimno je bitno za razvoj države. Jer, domoljublje i vjera u sebe preduvjet su pozitivnog rada svakog čovjeka i napretka države.

Dolazim opet 18. studenog!

Pritom je Grabar Kitarović najavila svoj ponovni dolazak 18. studenog: 

- Više puta sam bila u Vukovaru, no dosad nisam sudjelovala u koloni sjećanja. Ove ću godine svakako!

Posjet VSŽ-u nastavila je kod Križa na ušću Vuke u Dunav, u središtu Vukovara, gdje se s mnogobrojnim građanima pomolila za velečasnog Ivana Burika - svećenika iz Tovarnika kojeg su smaknuli srpski agresori. Nakon molitve, označila je početak memorijalne utrke koja se u spomen na nevinu žrtvu tradicionalno trči od Vukovara do Tovarnika. 

Grabar Kitarović položila je vijenac i kod biste predsjednika dr. Franje Tuđmana te se u gradskoj vijećnici susrela s predstavnicima svih 23 vukovarskih udruga iz Domovinskog rata. 

Uvijek sa svojim narodom

U Vukovaru se još susrela s članicama Udruge „Sunčica“, koja okuplja žrtve zlostavljanja tijekom srpske okupacije, te s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, da bi se naposljetku na gradskoj „špici“ družila se Vukovarcima, podijelila njihove probleme, ohrabrivala ih, savjetovala, fotografirala se s njima... 

U poslijepodnevnim satima, između ostalog, Grabar Kitarović pohodit će obližnju Općinu Nuštar, Vinkovce (Dom umirovljenika), Stare Mikanovce… U Hrvatskom domu u Vukovaru (18:00) sudjelovat će na Klauzuri vukovarsko-srijemskog HDZ-a.