(VIDEO) Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač danas se u Središnjici u izjavi za mnogobrojne medije osvrnuo na istupanje Hrvatske iz Sporazuma o arbitraži i traženje novog rješenja o graničnom sporu sa Slovenijom na temelju međunarodnog prava. Te stav Veleposlanstva SAD-a u RH da je riječ o bilateralnom sporu između Hrvatske i Slovenije.  

Izjavu dr. Kovača možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O NASTAVKU RADA ARBITRAŽNOG SUDA

Vlada je bila obvezna postupiti po zaključku Sabora - što je i učinila. Slovensku stranu informirala je o tome da je otkazan Sporazum o arbitraži. Sa slovenskim ćemo prijateljima naći novo rješenje na temelju međunarodnog prava - na nekom drugom sudu i na neki drugi način. Ali ne više na ovom Arbitražnom sudu! Držimo se međunarodnog prava! U HDZ-smo otpočetka govorili da odmah treba sazvati izvanrednu sjednicu Sabora i donijeti Zaključak o otkazivanju sporazuma. Sada idemo u novu epizodu - Vlada mora snažno djelovati. Uvjeren sam da ćemo naći rješenje na temelju međunarodnog prava. Arbitražni sud je kompromitiran - za nas više nije relevantan! 

O PAHOROVOJ POSLANICI

Gospodin Pahor je vrlo iskusan političar i državnik. Mislim da je malo pretjerao, još nije znao - kada je to rekao - da je Vlada postupila po Zaključku Sabora. Sporazum o arbitraži više nije aktualan - moramo naći novo rješenje sa Slovenijom. 

O BILATERALNOM SPORU

Naši američki partneri poručili su ono što mi u HDZ-u cijelo vrijeme govorimo - od trenutka kad smo saznali što se dogodilo na sudu. Riječ je o bilateralnom sporu između Hrvatske i Slovenije. Jasno je da dvije suverene države članice NATO-a i Europske unije moraju naći rješenje na temelju međunarodnog prava. 

O RJEŠENJU I KVALITETNIM ODNOSIMA

Vidjet ćemo koji će to novi sud biti. Mogao bi biti Međunarodni sud pravde u Haagu. Na Vladi je da vjerodostojno postupi po Zaključku Sabora. Mi u HDZ-u želimo sa slovenskim prijateljima imati vrlo intenzivne odnose. Mnogo je slovenskih turista u Hrvatskoj i oni su dokaz da su ti odnosi kvalitetni.