Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u zagrebačkom Hotelu Esplanade - uoči konferencije „Hrvatska kakvu trebamo - Poljoprivreda za 21. stoljeće“ - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Izdvajamo Plenkovićeve ključne poruke, počevši od njegovog odgovora na novu plitku podvalu Vlahe Orepića (u tjedniku Globusu) - da je tobože tražio da se "Ivicu Todorića ne hapsi prije lokalnih izbora".

O OREPIĆEVU PODMETANJU

Bio sam uvijek vrlo jasan na sjednicama Vlade RH. I kao političar i kao pravnik vrlo čvrsto odvajam politiku stranke i izvršnu vlast od djelovanja policije, DORH-a i pravosuđa - zato očekujem da istu percepciju uloge policije i DORH-a imaju i oni koji su obnašali dužnost ministra unutarnjih poslova, a pozvali su narod na ulice čim su ostali bez funkcije. Vidim da tu nema jednakog stupnja zrelosti u percepciji zadaća različitih grana vlasti u Hrvatskoj, a osobito o potpunoj neovisnosti rada policijskih djelatnika. Dosljedno ustrajavam na načelu neovisnosti pravosuđa - neovisno o kome je riječ.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/dobili-smo-povjerenje-kako-bismo-rjesavali-probleme-ne-destabilizirali-drzavu-iz

O POTENCIJALNOJ TUŽBI ZA KLEVETU

Pitate me hoću li tužiti Orepića zbog te izjave? Mogao bih tužiti svaki dan, ali kad sam se odlučio baviti javnim poslom - onda ću to trpjeti na svojim leđima.

O PROMPTNOJ REAKCIJI U SLUČAJU TOMAŠEVIĆ

Ja sam kasno sinoć - budući da večer prije, koliko to mogu, čitam sutrašnje dnevne novine - prvi put saznao da mi je gospođa Tomašević pisala o nasilničkom ponašanju svog muža. Odmah sam naložio da se to provjeri. I doista - pronađen je e-mail koji je 30. svibnja stigao u tajništvo HDZ-a. Nažalost, nije mi bio predočen. Da jest - reagirao bih. Žao mi je - potkrala se greška. U šumi e-mailova koji pristižu, a mnogi su anonimni i teško shvatljivi, mladi suradnici u stranci gospođin su dopis nedovoljno percipirali kao relevantan. Gospođu inače ne poznajem, ali nakon nedavnog događaja - mislim da smo kao stranka reagirali promptno.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nacionalno-vijece-raspustilo-zupanijski-odbor-hdz-pozesko-slavonske-zupanije

O OTKAZIVANJU VUČIĆEVA POSJETA

Da, gospodin Vučić je trebao doći na poziv predsjednice RH, potvrdio je Plenković, ali takvi osjetljivi posjeti trebaju biti organizirani u pravom trenutku. Na taj se trenutak očito treba pričekati još neko vrijeme - nakon izjava koje smo imali priliku čuti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nikakav-gradanski-rat-hrvatska-se-obranila-od-velikosrpske-agresije

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/istina-je-samo-jedna-hrvatska-je-pobijedila-u-pravednom-ratu-protiv-brutalne