Predsjedništvo zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ poziva sve članstvo da se uključi u izborni proces na predstojećim unutarstranačkim izborima, i da glasuje za onog kandidata koji u svom programu najjasnije podržava temeljne odrednice iz strategije zaštite nacionalnih interesa! - stoji, između ostalog, u zaključcima 10. sjednice Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ održane Karlovcu 28. lipnja 2016.

Zaključke sjednice donosimo u cijelosti:

Zajednica utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ pozdravlja i podržava nastavak započetih demokratskih procesa unutar stranke, njezinu dalju demokratizaciju, te odluku da se predsjednik, a i drugi stranački čelnici, biraju po načelu jedan član jedan glas uz obvezu očuvanja homogenosti i ugleda stranke. Predlažemo radnoj skupini za izradu prijedloga novog Statuta HDZ-a nastavak procesa demokratizacije unutar stranke u smislu primjene načela jedan član-jedan glas i na ostala tijela stranke.

Predsjedništvo zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ poziva sve članstvo da se uključi u izborni proces na predstojećim unutarstranačkim izborima, i da glasuje za onog kandidata koji u svom programu najjasnije podržava temeljne odrednice iz strategije zaštite nacionalnih interesa:

a) demografske obnove i zaustavljanje procesa iseljavanja mladih i obrazovanih iz Hrvatske (osnivanje Ministarstva za iseljeništvo, demografsku obnovu i povratak)

b) gospodarskog oporavka i podizanja životnog standarda naših građana;

c) zaštite obitelji kao osnove opstanka Hrvata na ovim prostorima;

d) odnosa prema braniteljima i vrijednostima Domovinskog rata;

e) zaštite nacionalnih bogatstava;

f) razvoja zemlje znanja i socijalne pravde;

g) vraćanja povjerenja u institucije države;

h) odnosa prema iseljenoj Hrvatskoj i Hrvatima u BiH, te zaštita hrvatskog naroda kao nacionalne manjine u drugim državama.

i) poštivanje Rezolucije Vijeća Europe i Deklaracije Hrvatskog sabora iz 2006. godine o osudi komunističkih zločina od 1945. do 1990.

Predsjedništvo zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ očekuje od novoizabranog predsjednika stranke da nastavi započete procese vraćanja stranke na temeljne odrednice koje je postavio utemeljitelj i prvi predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman, kao i jače artikuliranje demokršćanskih načela, a u tim procesima značajnu ulogu trebaju preuzeti upravo oni koji su stvarali Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Predsjedništvo zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ očekuje da se predstojeća izborna kampanja za parlamentarne izbore osmisli i provede po najvišim standardima u smislu prezentacije i komuniciranja s biračima, a ne samo s članstvom. Treba jasno artikulirati i prezentirati HDZ-ov izborni program sa približnim rokovima i nositeljima.

Predsjedništvo zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ očekuje da će izborne liste na predstojećim parlamentarnim izborima biti popunjene prije svega stručnim i moralnim ljudima, kojima je Hrvatska domovina u srcu kao jedan od preduvjeta pobjede na parlamentarnim izborima.