Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ jučer je nizom stručnih predavanja i tribinom u prepunoj karlovačkoj Gradskoj knjižnici obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nadnevak 22. rujna - koji će zauvijek ostati zavijen u crno - izabran je u spomen na tragediju na Općinskom sudu u Zagrebu, kada  je prije 14 godina u brakorazvodnoj parnici Mato Oraškić ubio suprugu Gordanu, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljane Hvalec. Sudsku službenicu teško je ranio. 

Predsjednica Zajednice dr. Marija Boban, po funkciji članica Predsjedništva HDZ-a, istaknula je kako je problem nasilja na ženama još i veći u vrijeme gospodarske krize, koja rezultira i krizom društva u cjelini:

- Žene trpe jer nemaju ili ne vide drugi izlaz. Prijaviti nasilje građanska je obveza! Pozivam žrtve da se za pomoć obrate ženskim autonomnim kućama, ali i Zajednici žena HDZ-a, jer mnoge naše članice rade u takvim ustanovama i centrima socijalne skrbi. Nađite snagu, razotkrijte zlostavljače!

Nekažnjeno nasilje

Za nasilje nema i ne može biti opravdanja. No unatoč zakonskoj regulativi, ono je i dalje naša svakodnevica. Na tribini je iznijet šokantan statistički podatak: samo deset posto prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja završi na sudu! Zato je iz Karlovca i poručeno da se žrtvama vjeruje - jer ih tretiranje kao da su same krive za ono što im se događa najčešće odvraća od toga da potraže pomoć sustava.

- Nešto u praksi očito nije u redu. Trebalo bi jačati ustanove koje se bave problematikom nasilja, posebno autonomne kuće koje su prva pomoć ženama nakon što se odluče prijaviti zlostavljače. Kao socijalna struka smo zgroženi kako se resorno ministarstvo ponaša: toliko najavljivani novi Obiteljski zakon nimalo neće pomoći ženama žrtvama, nimalo poboljšati njihov status - istaknula je Nada Murganić, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Karlovačke županije.

Znatan dio tribine bio je posvećen specifičnom zlu - nasilju nad ženama s invaliditetom, kojih je u Hrvatskoj, ne zaboravimo, oko 250 tisuća. Četvrtina milijuna! Predsjednica Mreže žena s invaliditetom Hrvatske Gordana Jurčević naglasila je da su one zbog tjelesnog hendikepa ionako u daleko težoj situaciji, a i nasilje nad njima ima „više lica“: u njihovom slučaju i zanemarivanje i, obratno, prezaštićivanje česti su oblici zlostavljanja. 

Interes žena za politiku

Josipa Rimac, članica Predsjedništva HDZ-a i gradonačelnica Knina, pohvalila je rad "Katarine Zrinski", ne samo po pitanju pomoći žrtvama:

- U 15 godina djelovanja na terenu bitno smo unaprijedile interes žena za bavljenje politikom, i to ne samo kroz "kvote", već u svim segmentima društva. 

Na kraju, Marija je Boban uime Zajednice donirala 2000 kuna Ženskoj grupi „Korak“ koja vodi karlovačko sklonište za žrtve nasilja. Te zaključila:

- O problemu nasilja treba što više govoriti, ukazivati na probleme, educirati javnost, jer NITKO ne smije biti žrtva nasilja. Nadam se da ćemo svojom pomoći, svojim angažmanom, potaknuti rješavanje problema, bez obzira o čijoj se vladi radilo. Moramo biti snaga onima koji se nisu u mogućnosti sami izboriti za svoja prava!

Svim silama u borbu protiv nasilja nad ženama!