(VIDEO) Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Središnjici odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, sadržaj današnjeg sastanka s rektorom Sveučilišta u Zagrebu Damirom Borasom i mandatarom Tihomirom Oreškovićem, kriterij stručnosti pri sastavljanju nove vlade, moguće zloporabe PNUSKOK-a i SOA-e…
Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU

Pitate me o „sastanku s rektorom Borasom i mandatarom Oreškovićem“? Tema je bila stanje Sveučilišta, dakle projekt koji se zove „Hrvatska - zemlja znanja“. Prilagodba školovanja potrebama gospodarstva. Bilo je zanimljivih tema. Sve u cilju bitnih reformi koje će biti potrebne gospodarstvu. Apsolutno da je potrebno povezati obrazovanje i gospodarstvo. Tu smo u jednoj disproporciji koja nije dobra i puno nas košta. Kvalitetni kadrovi odlaze van - nema razloga za to ako su potrebe gospodarstva takve da mogu - i moraju - ostati ovdje.

O KRITERIJU STRUČNOSTI

S obzirom na mjere koje će biti poduzimane i reformske zahvate, svima je u interesu podržati g. Oreškovića. To je početak ozdravljivanja gospodarstva. Neprestance ponavljamo - tražimo stručnjake. Hrvatska u ovom momentu zaslužuje najbolje. Bit će mjesta za sve na svim razinama. Vas svakako zanimaju ministri, a to je, rekao bih, vrh sante. Dvije stranke će se o tome dogovarati zajedno s g. Oreškovićem i usklađivati interese. Prijedlozi moraju biti potkrijepljeni dobrim radnim biografijama. Ljudi, dakle, koji su u životu nešto napravili.

O MOGUĆIM ZLOPORABAMA SUSTAVA

Idemo prestati stalno pričati o MUP-u, to već postalo pomalo i dosadno. Nitko ne pita tko će biti ministar financija, gospodarstva, poduzetništva, energetike… Dogovorit ćemo se o ministru MUP-a, mora doći kvalitetan čovjek koji će MUP staviti u funkciju. Postoje indicije da je bili zlouporaba PNUSKOKA-a i SOA-e. To je nedopustivo! Tko god da dođe morat će provesti reforme, ako je potrebno. A čini se da je potrebno. Što mislite, da se mi nađemo pa razgovaramo tko će biti ministar unutarnjih poslova? Kao da nam je to glavna stvar u životu kraj svih ovih problema u gospodarstvu. Pitate me za „jučerašnju izjavu tehničkog ministra Ostojića o praćenju Petrova“? Termini se brkaju - jedno je praćenje, a drugo je izlistavanje poziva. Izrada, dakle, analize tih poziva. O tome je riječ. Spomenuli ste „izjave osiguranja g. Petrova da praćenja nije bilo, ali da je preko softvera, to jasno vrlo moguće“. Evo, to je to. Apsolutno je to moguće i potrebno je to istražiti. Ako je to tako, netko treba odgovarati za to.

O NAJKVALITETNIJIM RJEŠENJIMA

Primijetio sam da od kada su krenuli razgovori - i to u jako dobrom tonu - između nas, Mosta i g. Oreškovića pojedini mediji to pokušavaju na neki način dezavuirati. Umjesto da nas podrže da taj ton dobre suradnje ostane do kraja i da što prije formiramo vladu. Idući tjedan ćemo razgovarati o konkretnim imenima i raspravljati o njima. Naći ćemo rješenje. Postoji međustranački dogovor. U svakome se parlamentarizmu on poštuje. Zašto mislite da bi trebali imati sada neku „marsovsku“ teoriju o kreiranju vlade? Vrlo jednostavno - dvije stranke predlažu nekoliko kandidata, mandatar isto predlaže kandidate. Sve reference moraju biti „na stolu“.