Izjava Tomislava Nikolića da „Bunjevci“ nisu ni Srbi ni Hrvati, nego autentična slavenska narodnost, nastavak je politike Miloševićeva režima koja je rezultirala izgonom mnogih Hrvata iz Vojvodine ili njihovim prisilnom asimilacijom - ističe se u priopćenju HDZ-ova Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine. Ignorancija aktualnoga hrvatskoga državnog vrha to je gora jer su vojvođanski Hrvati s pravom očekivali da će se nakon ulaska u Europsku uniju RH više založiti za njihova legitimna prava.

Izjava predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da „Bunjevci“ nisu ni Srbi ni Hrvati, nego autentična slavenska narodnost, izravan je nasrtaj na pripadnike hrvatskog naroda. Umjetno dijeljenje bunjevačkih Hrvata na „Bunjevce“ i Hrvate nastavak je politike režima Slobodana Miloševića koja je rezultirala izgonom mnogih Hrvata iz Vojvodine ili njihovim prisilnim rashrvaćenjem i asimilacijom - ističe Ante Babić, predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine u drugim zemljama. 

Zaglušujuća tišina

Trenutačno državno vodstvo RH, na žalost, nije se udostojalo reagirati na Nikolićevu izjavu. Takva ignorancija to je gora budući da se vodstvo vojvođanskih Hrvata još sredinom listopada, u Subotici, požalilo predsjedniku RH Ivi Josipoviću na službenu srbijansku politiku koja i dalje nastoji bunjevačke Hrvate umjetno dijeliti na „Bunjevce“ i Hrvate.

Ignorancija je to gora i stoga što su vojvođanski Hrvati s pravom očekivali da će se nakon ulaska RH u Europsku uniju najviši hrvatski dužnosnici više založiti za rješavanje njihovih problema i ostvarivanje njihovih legitimnih prava. Ova ih je zaglušujuća tišina itekako razočarala.

Partija ignorira - HDZ osuđuje

Ovakav pasivan, ignorantski odnos tijela državne vlasti u RH prema zaštiti hrvatske nacionalne manjine u Srbiji samo je mali segment ukupne ignorantske politike prema Hrvatima izvan RH.

HDZ osuđuje izjavu predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i ističe da će se svim raspoloživim demokratskim sredstvima boriti za prava hrvatske nacionalne manjine u drugim državama te unapređivati njihov odnos s matičnom domovinom Hrvatskom - zaključuje Ante Babić.