Skupina nas studenata otišla je na hodočašće papi Ivanu Pavlu II. Nakon tog odlaska u Rim bila mi je oduzeta putovnica pod obrazloženjem da sam odlaskom papi u Rim oštetio ugled SFRJ. Vraćena mi je tek nešto prije raspada Jugoslavije - otkrio je predsjednik Karamarko u razgovoru za današnji Večernji list

Biti ovdje za vrijeme kanonizacije dvojice papa bilo je za mene kao vjernika nevjerojatno uzbuđenje - tim je riječima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko započeo mini-intervju koji je u Vatikanu dao za Večernji list, neovisno od svoje izjave za hrvatske medije koju su sinoć prenijeli svi nacionalni TV dnevnici. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-s-papom-franjom

Ivan Pavao II. za nas Hrvate bio je posebno važan, mi smo ga imali i imamo u srcu - nastavio je Karamarko istaknuvši da je kao student bio na određeni način povezan s papom Poljakom:   

Značke Solidarnosti i Ivana Pavla II.

- Mi, studenti, odlazili smo na Hrelić i od Poljaka koji su se vraćali s ljetovanja kupovali značke njihovog sindikata Solidarnost, kao i značke na kojima je pisalo geslo Ivana Pavla II. - Totus Tuus (Sav Tvoj). Papa Slaven na duhovnoj je razini rušio različite okoštalosti, oslobađao države koje su bile iza Željezne zavjese. Skupina nas, studenata koji smo nosili bedževe Solidarnosti i Totus Tuus, otišla je na hodočašće papi Ivanu Pavlu II. 1982. godine. Nakon tog odlaska u Rim bila mi je oduzeta putovnica pod obrazloženjem da sam odlaskom papi u Rim oštetio ugled SFRJ. Vraćena mi je tek nešto prije raspada Jugoslavije. 

Kao student - otkrio je predsjednik HDZ-a - pisao je pjesme, a kitica jedne pjesme upisana je u knjižici molitava tijekom posjeta Ivana Pavla II. Hrvatskoj.                                     

Što uče naša djeca?

Ivan XXIII. približio je Crkvu narodu promjenama u liturgiji - istaknuo je Karamarko, a na pitanje je li naša mladež svjesna koliko je Ivan Pavao II. učinio za Hrvatsku, odgovorio je da se o tome premalo i zna i uči u školama:             

- Ivan Pavao II. pokrenuo je val koji je preplavio Europu, posebno istočnoeuropske zemlje. Volio bih kada bi naša djeca znala više o tim događajima. Danas je pred našim očima pisana povijest.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/karamarko-ovdje-se-danas-pisala-povijest-935404