Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković posjetio je danas 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem.

Prije Zemunika Donjeg, predsjednik Plenković otvorio je u Sinju vojarnu 126. brigade Hrvatske vojske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/otvaranje-vojarne-u-sinju-vazno-je-za-brze-reakcije-u-slucaju-ugroza-i

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/realiziramo-obecanja-o-rasporedu-vojske-u-razlicite-dijelove-hrvatske

Zahvala pilotima i tehničarima

U svom govoru u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo posjetom ovoj bazi, koja u svom sastavu ima i Protupožarnu eskadrilu.

Ponovno je iskazao zahvalnost svim pilotima i tehničarima koji su proteklih mjeseci kontinuirano pridonijeli u gašenju požara u dalmatinskim, ali i drugim priobalnim županijama.

Predsjednik Plenković istaknuo je da su piloti i tehničari u ovoj godini proveli 36 dana u zrakoplovima gaseći požare.

- Taj angažman i požrtvovnost odražava domoljublje hrvatskih vojnika i pilota.

Sinergija vojske i civilnih institucija

Naglasio je da se ovih dana očituje svakodnevna suradnja i sinergija Hrvatske vojske sa svim segmentima civilnih vlasti i institucija.

Posebno je zahvalio pilotima i na međunarodnom angažmanu, kazavši da je Vlada RH jučer donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Crnoj Gori.

Predsjednik Vlade podsjetio je i na profesionalnost i veliki doprinos hrvatskih pilota u gašenju požara u Izraelu tijekom proteklih mjeseci.

ČETIRI ESKADRILE I „KRILA OLUJE“

Devedeset i treća zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem u svom sastavu ima četiri eskadrile, Eskadrilu aviona, Eskadrilu helikoptera, Protupožarnu eskadrilu i Eskadrilu transportnih helikoptera dislociranu u Divuljama. U postrojbi djeluje i akrobatska grupa Krila Oluje.