Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Državnoj geodetskoj upravi - nakon što je u primjenu pušten sustav podnošenja zahtjeva i izdavanja katastarskih podataka elektroničkim putem (e-Katastar) - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

http://vijesti.hrt.hr/377126/geodetska-uprava-pusta-u-primjenu-e-katastar

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O ŽUPANIJSKOM USTROJU RH

Neće biti teritorijalnog preustroja. Županije ostaju - sustav županija će opstati! Možemo razgovarati samo o funkcionalnoj decentralizaciji i fiskalnoj decentralizaciji. Hrvatskom se upravlja na više razina. Ja sam 19. prosinca sazvao sve župane i ministre - dogovorili smo intenzivnu suradnju. Teritorijalni preustroj uopće nije na dnevnom redu Vlade RH.

O IZLASKU IZ ARBITRAŽE SA SLOVENIJOM

Stav Vlade RH i Hrvatskog sabora je jasan - arbitraža je teško kompromitirana i kontaminirana, a o izlasku iz postupka donijeli smo konsenzualnu odluku još u ljeto 2015. godine. Iza nje stojimo. Hrvatska ni na koji način neće biti vezana odlukama Arbitražnog suda - u tome više ne sudjelujemo. Hrvatska će sa Slovenijom otvorena pitanja razgraničenja rješavati drugim putem, a ne kroz arbitražni proces koji je kompromitiran sa slovenske strane - zbog čega su i slovenska agentica i sam sudac dali ostavke.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sabor-je-donio-jednoglasnu-odluku-hrvatska-se-povukla-iz-arbitraze-i-se-mora

O NOVOM ZAKONU O POBAČAJU

Vidjeli ste i sami odluku Ustavnog suda. Na konferenciji o demografiji kazao sam koliko Vlada RH želi da ne dolazi do pobačaja, ali sam i posve jasno iznio da to ne znači zabranu pobačaja na zahtjev. Rok za novi zakon je dvije godine - na njemu će raditi Vlada RH i mjerodavno ministarstvo.

https://vlada.gov.hr/vijesti/pozitivnim-mjerama-ucinit-cemo-sve-da-se-sto-manje-zena-odluci-na-prekid-trudnoce/20247

O SPREČAVANJU POSKUPLJENJA PLINA

Tko to iz HEP-a navodno negoduje? Je li to izrekao predsjednik Uprave? Ne komentiram spekulacije - meni je bilo bitno da cijena plina za građane ostane ista. Aktivnim radom u strukturi cijena našli smo rješenje koje je odgovarajuće. HEP je samo jedan od aktera u tom procesu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-donijela-odluku-cijena-plina-ostaje-ista

O OSTAVCI SVETIMIRA MARIĆA

Hrvatske željeznice nisu u resoru ministra imovine dr. sc. Gorana Marića. Njegov je brat razriješio slučaj tako što je podnio ostavku na mjesto člana uprave. I dr. Marić se već jasno očitovao, a zatražio sam izvješće od resornog ministra Olega Butkovića. Nisam niti znao da se provode takva vrsta imenovanja - to su aktivnosti ispod razine Vlade RH. Što se tiče povjerenja, ministar Marić ga je dobio kao i ostali članovi Vlade RH. Njegove izjave, ponavljam, bile su jasne. Taj slučaj je završen.

Izjavu predsjednika Plenkovića možete pogledati na sljedećem linku:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/andrej-plenkovic-teritorijalnog-preustroja-nema-zupanije-ostaju---468684.html