„EU i lokalna uprava - Kako dalje?“ - naziv je seminara za HDZ-ove župane i gradonačelnike koji se održava u Hotelu Olympia u Vodicama. Započeo je jučer u popodnevnim satima, a završit će danas predvečer. Organizatori seminara su HDZ-ov Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, Odbor za regionalni razvoj i EU fondove, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer.

Ovo je već treći susret HDZ-ovih čelnika lokalnih i regionalnih samouprava koji će zasigurno dati pozitivan impuls još boljoj suradnji župana i gradonačelnika u rješavanju problema s kojima se susreću.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hdz-ovi-zupani-i-gradonacelnici-protiv-...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-protiv-ukidanja-zupanija

U 9:30 sati okupljenima će se obratiti moderatorica susreta, predsjednica HDZ-ova Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i kninska gradonačelnica Josipa Rimac, a nakon nje će pozdravni govor održati predsjednik Tomislav Karamarko i tako službeno otvoriti seminar.

Kvalitetna suradnja s BiH

Josipa Rimac dala je posebnu izjavu za naš web:

- Na seminaru sudjeluje 61 gradonačelnik i 11 župana, ali i šest gradonačelnika iz BiH, čime šaljemo poruku kvalitetne međusobne suradnje. Među ostalim, raspravljat će se o dobrim i lošim iskustvima gradova i županija u povlačenju sredstava iz nacionalnih i EU fondova te umrežavanju gradova i županija za rad na velikim projektima. 

Borba protiv nezaposlenosti

U 9:45 sati započinje radionica „Dvojno obrazovanje - uspješan alat u borbi protiv nezaposlenosti“. Uvodno će se obratiti direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju dr. sc. Michael Lange, a svoje će izlaganje o ovoj temi iznijeti prof. dr. sc. Wolfgang Schuster. Nakon toga, predstavnici gradova i županija održat će prezentacije potencijalnih projekata.

Financiranje projekata i EU fondovi

Seminar se nastavlja u 12:30. Gradonačelnica Knina (i potpredsjednica Udruge gradova) Josipa Rimac govorit će o izvorima financiranja projekata lokalnih jedinica, nakon čega će također uslijediti rasprava.

Naša eurozastupnica i predsjednica Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Ivana Maletić u 14:15 sati održat će predavanje pod nazivom „EU fondovi - najčešći problemi provedbe“. Nakon njezina izlaganja, u 14:45 sati predsjednik HDZ-ova Odbora za digitalno društvo Ivan Barać govorit će o projektu digitalizacije na razini lokalnih jedinica i EU fondovima. 

Gospodarski rast, privlačenje investitora i uspješni projekti

Program se nastavlja u 15:45 sati. Na pitanja kako potaknuti gospodarski rast u općini, gradu, i županiji i na koji način privući investitore, odgovarat će župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, ravnatelj Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (RERA) Jozo Sarač te voditelj Lokalne agencijske grupe (LAG) Ivan Čupić. 

U 16:30 sati na temu uspješnih EU projekata i lokalnih jedinica govorit će gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. 

Suradnja gradonačelnika sa županima i završni govor

Gradonačelnik Zaprešića (i predsjednik Udruge gradova) Željko Turk i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić u 17:15 započet će svoja izlaganja na temu suradnje gradonačelnika i župana.

Završni govor će u 17:45 sati održati glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić.