Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković otputovao je jutros u New York, gdje će predvoditi hrvatsko državno izaslanstvo na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a od 18. do 21. rujna 2017. godine. U njegovoj pratnji bit će i potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović Burić. 

Sastanak s Guterresom

Opća rasprava 72. zasjedanja OSUN-a počinje 19. rujna i traje do 25. rujna, a glavna tema je „Fokusiranje na ljude: stremljenje miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu“, uz niz popratnih događaja na najvišoj razini.

Predsjednik Plenković Općoj skupštini obratit će se u četvrtak, 21. rujna. Tijekom boravka u New Yorku sastat će se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a održat će i niz drugih važnih bilateralnih sastanaka.

Niz bilateralnih susreta

Četverodnevni boravak hrvatsko izaslanstvo iskoristit će i za niz bilateralnih susreta. Drugim riječima, za promicanje naših nacionalnih interesa i, između ostalog, lobiranje protiv dvostruke blokade Slovenije i Mađarske oko ulaska RH u OECD.

- Bit će to prigoda da se razgovara o otvorenim pitanjima sa susjedima, a vjerujem i da se kaže pokoja riječ o relacijama sa Slovenijom i Mađarskom. Sigurno ću se vidjeti sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom - istaknuo je Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/aktualac-2-stav-slovenije-i-madarske-je-pogresan-i-protivan-zajednickom-stajalistu

Teme - OECD i arbitraža

Marija Pejčinović Burić u utorak se u New Yorku, kako tvrde mediji, sastaje s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom:

- U nizu susreta razgovarat ćemo o našem članstvu u OECD-u i o kompromitiranoj arbitraži sa Slovenijom. Gdje god je to adekvatno, mi ćemo to pitanje otvoriti - najavila je naša ministrica.

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Ponedjeljak, 18. rujna: hrvatski iseljenici

U ponedjeljak, 18. rujna, u 19.00 sati, po dolasku u New York predsjednik Vlade i HDZ-a susrest će se s predstavnicima hrvatske zajednice (Hotel The Westin Grand Central).

Utorak, 19. rujna: Macron, Tusk, Trump

U utorak, 19. rujna, s početkom u 08:00, sudjelovat će na prijemu dobrodošlice koji za šefove izaslanstava priređuje glavni tajnik UN-a, a potom na otvaranju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

U 15:30 Plenković će sudjelovati na sastanku Globalnog pakta za okoliš, pod predsjedanjem predsjednika Francuske Republike Emanuela Macrona, u nazočnosti glavnog tajnika UN-a.

U 18:00 sati nazočit će EU susretu za šefove izaslanstava i ministre vanjskih poslova, na kojem će sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

U 19:00 predsjednik Vlade RH nazočit će prijemu koji za šefove izaslanstava organiziraju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i prva dama Melania Trump.

Srijeda, 20. rujna: spomen-ploča, Leaders Lunch, predavanje

U srijedu, 20. rujna, u 11:00, u povodu 25. obljetnice članstva RH u Ujedinjenim narodima, održat će se svečanost otkrivanja spomen-ploče o spomeniku „Mir“ kipara Antuna Augustinčića, dara Republike Hrvatske UN-u. Spomen-ploču otkrit će predsjednik Plenković. (Spomenik „Mir“ jedan je od simbola sjedišta UN-a u New Yorku, izrađen je 1954. godine, visok 5,5 metara, težak 5 tona, na postolju od 10 metara izrađenom od bračkog kamena, a Vlada RHove ga je godine obnovila).

U 12:00 Plenković će sudjelovati na „Leaders Lunch“ ručku u organizaciji Bloomberg Global Business Foruma.

U 16:00 održat će predavanje na Sveučilištu Columbia u sklopu Columbia World Leaders Foruma. Tema predavanja: „Budućnost Europe - hrvatska perspektiva"

U 18:15 predsjednik Plenković upriličit će prijem u povodu 25. obljetnice članstva RH u UN-u, uz popratnu izložbu o spomeniku „Mir“.

Četvrtak, 21. rujna: govor na Općoj skupštini UN-a

U četvrtak, 21. rujna, u 12:15, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održat će govor na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a.