Manje upućenima teško je i zamisliti kolike obveze ima neki zastupnik, europski ili saborski - svejedno. Ako, naravno, želi odraditi posao „kako spada“. I za Andreja Plenkovića - kao, uostalom, za sve HDZ-ove europarlamentarce - bez pretjerivanja bi se moglo konstatirati da se prošlih dvanaestak dana „razletio“ na sve strane. 

Zapaženi medijski istupi, izvještaji u odborima Europskog parlamenta, putovanja na drugi kraj Starog kontinenta, stranačke akcije, obilasci „domaćeg“ terena, predavanja … Plenković pritom nije zanemario ni one od kojih, iz kojih i za koje političari uopće i postoje - našao je vremena za svoju bazu u matičnome zagrebačkom kvartu. Pa da vidimo!

Radijski intervjui: lex Perković

Apstrahirajući niz pojedinačnih izjava koje je dao za elektroničke ili tiskovne medije, Plenković je u dvama gostovanjima na Hrvatskom radiju temeljito secirao pogrešnu Vladinu politiku koja je inzistiranjem na tzv. lex Perković izazvala sukob s Europskom komisijom te nas dovela na prag sankcija. Prvi nastup: 13. rujna u panel-diskusiji u emisiji Poligraf. Drugi: 21. rujna kao gost urednice Jasmine Popović u Intervjuu tjedna. 

Među ostalim, slušateljima je prenio reakcije kolega iz EP-a koji su - zgroženi potezima premijera Milanovića - zaključivali kako nijedna članica EU nije tako brzo izgubila povjerenje ostalih zemalja kao Hrvatska. Bogu hvala, ta je ružna i tužna priča iza nas. Želimo vjerovati. Najvažnije je da nema sankcija. I nije preuzetno tvrditi da su upravo svakodnevne HDZ-ove kritike, pa tako i Plenkovićeve, ubrzale Milanovićevu „kapitulaciju“ - kako je dogovor Reding-Miljević okvalificirao dnevnik 24 sata.

Ogulin - Vinkovci - Veliko Trgovišće

Nakon nastupa u Poligrafu, Plenković je odjurio na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Ogulina u povodu Dana Grada i blagdana Uzvišenja Svetog križa. U svom izlaganju pohvalio je napore lokalne vlasti za jačanje gospodarstva  te ponudio pomoć pri realizaciji razvojnih europskih projekata. Istog dana (13. rujna), samo kasno popodne, zajedno s predsjednikom Tomislavom Karamarkom i ostalim stranačkim dužnosnicima pribivao je otvorenju 48. Vinkovačkih jeseni. 

U ponedjeljak pak, 16. rujna, sudjelovao  je na mini-klauzuri HDZ-a u Velikom Trgovišću, na kojoj su pretresane smjernice gospodarskog oporavka Hrvatske te organizacijska pitanja Stranke u cilju još jedne, treće zaredom, pobjede na izborima. Bili oni redoviti europski ili prijevremeni saborski. A u međuvremenu - između Vinkovačkih jeseni i klauzure? Odgovor glasi: radni vikend. Priprema za Bruxelles.

Rasprave u EP-u

Već u utorak i srijedu (17. i 18. rujna), naime, Plenković je referirao na više odbora EP-a, i to o više posve različitih tema. Tako se na Odboru za razvoj zauzeo za snažniji konsenzus pri iskorjenjivanju siromaštva, istaknuvši da će se RH zalagati za bolju provedbu načela partnerstva između organizacija i država donatora sa zemljama primateljicama pomoći. Na Odboru za ustavna pitanja raspravljao je pak o Izvješću „Bolje zakonodavstvo“ za 2011. i primjeni načela o adekvatnosti propisa, supsidijarnosti i proporcionalnosti u EU.

Na javnom saslušanju o Istočnom partnerstvu - koje je organizirao Odbor za vanjsku politiku - zatražio je detaljnije objašnjenje razvoja dijaloga s EU, kao i komentar o predviđenim sredstvima u  Višegodišnjem financijskom okviru za spomenutu multilateralu. Uh, već smo se izgubili u silnoj materiji, građi koju je prije rasprava netko trebao i proučiti. I svladati!

Posjet predsjednici Litve

U četvrtak se HDZ-ov eurozastupnik angažirao i u četvrtome (!) EP-ovu odboru, onome za proračun. Kao član njegovog izaslanstva, u Litvi se sastao s predsjednicom te baltičke države Daliom Grybauskaitė. Točke dnevnog reda: europski proračun, prioriteti litvanskog predsjedavanja EU-om te projekti suradnje Litve i Hrvatske za jačanje administrativnih kapaciteta i upravljanje kohezijskim fondovima EU. 

Kosovari, Zeljerijada, srednjoškolci…

U petak, 20. rujna, Plenković je već ujutro bio u Zagrebu - na Markovu trgu. Na poziv predstavništva Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskom se saboru susreo s članovima Odbora za europske integracije Kosovskog parlamenta. Tema razgovara: pripreme Kosova za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Uh!

Nakon toga, uputio se u Vidovec, općinu u Varaždinskoj županiji, na proslavu 16. Zeljerijade, kulturno-gospodarske manifestacije posvećene nadaleko poznatom proizvodu tog kraja - zelju. Kako Plenković ističe, cijela Hrvatska moja je izborna jedinica. U obraćanju okupljenom mnoštvu pohvalio je rad HDZ-ova načelnika Brune Hranića kao člana hrvatskog izaslanstva u Odboru regija EU. No to nije kraj!

Istog dana u Zagrebu, kasno popodne, Plenković je prvo u Upravnoj školi, potom u VII. gimnaziji, srednjoškolcima održao predavanja o ulozi EP-a i potrebi društvenog angažmana mladih. Mladu publiku ponajviše je zanimalo koliko poznavanje stranih jezika i redovito polaganje ispita na fakultetu utječu na izglede za pronalazak dobrog posla.

Izviđači, moždani udari, Mladež…

U subotu, 21. rujna, posvetio se svom Črnomercu, zagrebačkoj četvrti u kojoj živi. Sudjelovao je na sastanku Područnog odbora HDZ-a te se pridružio njegovim aktivnostima u povodu Europskog tjedna mobilnosti. Družio se s izviđačima, dijelio letke prolaznicima, uz štandove s građanima bistrio politiku… Plenković:

- Trudim se, kada god mogu, biti sa svojom bazom i pomoći kolegama, koliko god mogu, da sačuvamo vlast koju smo u Gradskoj četvrti Črnomerec osvojili na zadnjim lokalnim izborima.

Susreo se i s prof. dr. sc. Srećkom Gajovićem, voditeljem GlowBrain projekta, koji je povukao velika novčana sredstva iz EU fondova za istraživanje metoda u borbi protiv štetnih posljedica moždanog udara. Uh! Subotu je zaključio dolaskom na proslavu 23. obljetnice Mladeži HDZ-a u Hotelu Antunović. 

Nedjelja i ponedjeljak - proučavanje novih materijala za nove EU referate i sastanke; utorak - novo putovanje za Bruxelles.

Pomoć otpuštenim špediterima

U srijedu, 25. rujna, Plenković se sastao s povjerenikom Europske komisije za zapošljavanje, socijalnu politiku i uključivanje Lászlóom Andorom. Tema - pomoć otpuštenim hrvatskim špediterima. Tema o kojoj je HDZ-ov europarlamentarac već razvio bogatu korespondenciju s europskim predstavnicima. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/odgovor-na-plenkovicevo-pitanje-eu-ce-pomoci...

Nakon što je (v. gornji link) u odgovoru na Plenkovićevo zastupničko pitanje već bio obećao pomoć hrvatskim radnicima/otpremnicima koji su nakon našeg ulaska u EU postali tehnološki višak uslijed ukidanja carinskih službi na granici s članicama Unije, Andor sada - nakon jučerašnjeg sastanka - ide i korak dalje: najavio je dolazak u RH kako bi se dogovorene mjere pomoći čim prije realizirale!

Osim toga, jučer je Plenković (zajedno s - vrijedi navesti - kolegicom Ivanom Maletić) sudjelovao i u radu Odbora za regionalni razvoj EP-a na temu poljskih i čeških iskustava u korištenju EU fondova. Uh!

Danas pak, u četvrtak popodne - u trenutku zaključenja ovog članka - HDZ-ov europarlamentarac pred Odborom za proračun, u funkciji tzv. izvjestitelja, predstavlja Izvješće o potpori Valenciji iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji. Također će danas prezentirati i Izvješće o jamstvima Europskoj investicijskoj banci za projekte izvan EU. Uh!

Sutra, petak - povratak u Domovinu. I novi sastanci, susreti, materijali koji se moraju proučiti… Sve aktivnosti HDZ-ova zastupnika u Europskom parlamentu možete pratiti na njegovoj redovito ažuriranoj web stranici:

http://www.andrejplenkovic.com/