Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i eurozastupnik Davor Ivo Stier gostovali su radijskoj emisiji „Iz srca Europe“ u briselskom studiju Europskog parlamenta. Ključna tema razgovora bila je trenutno najveći izazov za Europsku uniju - pitanje migranata.

Solidarnost i pomoć izbjeglicama

Šuica je naglasila da je nužno suočiti se s ovim izazovom te da se sve EU institucije zalažu da se problem riješi na temelju solidarnosti.

- Nije jednostavno pristupiti i riješiti ovaj problem, jer je stupanj razvijenosti 28 članica različit. Ali, treba se suočiti s izazovom i sve institucije EU - pa i Europski parlament - zalažu se da se problem riješi na temelju solidarnosti koja je jedan od stupova EU. Očekujemo da će Europska komisija uskoro predstaviti prijedlog kvota za prihvat migranata. Uspješnost ove inicijative bit će spremnost zemalja članica odgovoriti na apele solidarnosti. EU se treba braniti, ali i odgovorno ponašati.

Pojasnila je da migranti i izbjeglice nisu ista kategorija, pa je potrebno i to pitanje riješiti. Očekuje da će se predstaviti paket zakona koje će članice EU početi poštivati. Stoga optužbe da je EU zakazala ne stoje, već se treba dostojno nositi ovim pitanjima. EU mora pomoći izbjeglicama koje su u potrebi.

Godina migracija

Stier - koji je koordinator Europske pučke stranke  u Odboru za razvoj - istaknuo je da EU pruža golemu pomoć na globalnoj razini u rješavanju problema siromaštva. 

- Nalazimo se u europskoj godini razvoja, ali je realnost nametnula da se zapravo nalazimo u godini migracija. Razvojna suradnja je dio rješenja ovog pitanja, a EU i njezine članice - s gotovo 50 posto udjela u pružanju globalne razvojne pomoći - već uvelike pridonose u svladavanju siromaštva. Samo zajednički odgovor i akcija EU može pružiti trajno rješenje problema!

U svijetu je danas oko 60 milijuna izbjeglica od kojih prema Europi migrira oko 15 posto, a 80 posto migracija se odvija unutar nerazvijenog svijeta.

Cijelu emisiju „Iz srca Europe“ možete poslušati u nastavku: