Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke) Dubravka Šuica u Berlinu  je sudjelovala na sastanku Kongresa i izvršnog odbora Zajednice žena EPP- a, kojom predsjedava Doris Pack.

U dvodnevnoj raspravi - pod nazivom „Democracy, quo vadis?“ - žene Europske pučke stranke (EPPW) analizirale su jačanje legitimnosti političkih demokracija u Europi s posebnim naglaskom na fenomen populizma. Stručnjakinje iz medija i politike raspravljale su o važnosti slobode medija, internetskog i strateškog komuniciranja.

Usvojena rezolucija

Žene Europske pučke stranke (EPPW) odlučile su analizirati demokratsku legitimnost europskih zemalja potaknute referendumima i izbornim kampanjama posljednjih nekoliko godina kojima su dominirale politička polarizacija, porast populističkih stranaka te sukob između korupcije i pravosuđa. U međuvremenu, digitalna revolucija promijenila je način na koji ljudi komuniciraju a društvene mreže u velikoj mjeri određuju interakciju između institucija, građana i vlasti.

- Na sastanku Kongresa i izvršnog odbora ovdje u Berlinu usvojena je rezolucija žena Europske pučke stranke pod nazivom „Democracy, Quo Vadis?“ - u kojoj naglašavamo važnost suočavanja s problemom demokratske legitimnosti u razdoblju rasta populističkih trendova te važnost političke participacije svih građana koja treba biti utjelovljena u svim političkim strankama. Pozivamo države članice da razviju učinkovitije metode uključivanja građana u politiku i donošenje odluka, s posebnim fokusom na društvene mreže i komunikaciju putem interneta. Europska pučka stranka treba ostati glavni nositelj vrijednosti demokracije, mira, slobode i stabilnosti na kojima počiva naša EU - istaknula je Dubravka Šuica.

Drugi dio sastanka

Podsjetimo, ovo je drugi dio sastanka Zajednice žena Europske pučke stranke pod nazivom „Democracy, quo vadis?“. Na jesenskoj akademiji u Nici od 29. rujna do 1. listopada žene Europske pučke stranke (EPPW) razmatrale su ulogu žena u razdobljima krize te prijetnje s kojima se europska svakodnevnica suočava - politička polarizacija, jačanje radikalnih nacionalističkih stranaka, nestabilno europsko susjedstvo i porast populističkih tendencija.