Prezentacijom povijesti nastanka Europske unije i načina njezinog funkcioniranja, započela je tribina „Hrvatska – 28. Članica EU“ koju je organizirao Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice u Sisku. Glavni gost i predavač tribine bio je ministar obrane u Vladi RH dr.sc. Davorin Božinović.

Posebno je govorio o proceduri pristupanja EU i koristi koju zemlje članice imaju od članstva u EU pri tome naglašavajući hrvatske posebnosti u procesu pregovaranja o pristupanju. Složenost toga procesa bila je uvjetovana i okolnostima u kojima se našla EU u tom razdoblju, kazao je Božinović.  

Glavni posao koji nam slijedi je izrada pristupnog Sporazuma koji će biti potpisan u studenom ili prosincu, a posebno se radi na pripremi projekata kako bismo, u trenutku kada postanemo članica EU, mogli povući sredstva iz fondova koji nam stoje na raspolaganju, rekao je Božinović. Odgovorio je i na brojne upite nazočnih vezane posebno uz stabilnost eura, pitanje iskorištavanja Jadranskog mora, prometa građevinskim i poljoprivrednim zemljištem.

U ime Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Sisačko-moslavačke županije predsjednik Ivan Šantek pozdravljajući nazočne naglasio je da je pristupanje Europskoj uniji način da se nakon stvaranja i obrane Hrvatske, sačuva i njezina budućnost.