Prije 20 godina Hrvatske kao samostalne države nije bilo na karti svijeta, onda je skoro pristupanje Europskoj uniji za nas velika stvar, svi nam se dive, te hvale uloženi napor, rečeno je na tribini u Čakovcu gdje je o Hrvatskoj kao „28 članici EU“ govorio državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Andrej Plenković.

U tijeku je izrada Ugovora o pristupanju, bit će dovršena najesen, a do kraja godine on bi trebao biti i potpisan, istaknuo je u uvodnom dijelu državni tajnik Plenković. Kada je u pitanju novac iz EU, Hrvatska će nakon ulaska dobiti oko 800 milijuna eura, no, dio će biti raspoređen i u 2014, rečeno je.

Obzirom da je i nazočne najviše zanimalo slobodno kretanje roba, radnika, prodaja i kupnja poljoprivrednog zemljišta, te carinske barijere, A. Plenković ovim je temama dao najviše pozornosti.

Certifikati izdani kod nas priznat će se u svim državama članicama, pa će i svi naši proizvodi imati slobodan pristup europskom tržištu. Štoviše, hrvatski će proizvođači tako izbjeći dvostruka testiranja prilikom plasiranja proizvoda na EU tržište, te smanjiti troškove, pojasnio je. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta državljani EU neće ih moći kupovati još sedam godina od dana pristupanja Hrvatske Uniji. Kada, pak, je u pitanju sloboda kretanja radnika i izdavanje radnih dozvola, članice individualno donose odluke i procjene na temelju potreba, no, tržište je otvoreno za sve, poručio je Plenković.

Na upit što će biti sa stečenim pravima hravtskih branitelja, odgovorio je kako im ta prava nitko ne može oduzeti, status branitelja uopće nije upitan ni nakon ulaska. Sa velikim zadovoljstvom u Čakovcu je Plenković istaknuo kako je Hrvatska dobila puno pohvala u zaštiti romske nacionalne manjine. Nazočnima su se prigodnim riječima obratili i predsjednik ŽO HDZ-a Međimurja, Vladimir Ivković, te glasnogovornica HDZ-a, Sunčana Glavak.