Na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta jučer je većinom glasova usvojeno izvješće o napretku Bosne i Hercegovine. Izvjestitelj je zastupnik Europske pučke stranke Cristian Dan Preda, a na izvješće je uloženo ukupno 288 amandmana.

Prihvaćeni amandmani

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske polove EP-a (i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom) Dubravka Šuica je - u suradnji s članovima hrvatske delegacije EPP-a - uložila nekoliko ključnih amandmana, kao i nekoliko individualnih amandmana.

- Drago mi je da je većina amandmana dio konačnog teksta izvješća. Najveće postignuće ovog izvješća jest kontinuitet, budući da su rezolucije o BiH iz 2014. i 2015. godine sadržavale odredbe o načelima federalizma, decentralizacije i supsidijarnosti za koje sam uvjerena da se moraju  provoditi u BiH i da trebaju biti dio njezinog unutarnjeg ustroja. Ovogodišnje izvješće  sadrži i  niz odredbi o  hitnoj provedbi presude Ustavnog suda u slučaju Sejdić - Finci, zatim o izborima u gradu Mostaru te o legitimnom predstavljanju svih triju naroda, a ja bih ovdje istaknula Hrvate koji su najmalobrojniji.

Osigurati medijski pluralizam

Vlasti u BiH su pozvane osigurati medijski pluralizam i televizijske kanale na sva tri jezika, što, nažalost, do sada nije realizirano. Izvjestitelj Preda posebice je ukazao na provedbu odredbi o okolišu, navodeći konkretan problem zagađenja zraka u Bosanskom Brodu, i posljedično, u Slavonskom Brodu.

Osuda događaja u Stocu

Izvješće poziva na provedbu socioekonomskih reformi i rješavanje nezaposlenosti mladih, osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu i zahtijeva da se izbori ponove na miran način.

- Ovo izvješće tretira nedavni referendum u Republici Srpskoj kao tešku povredu Daytonskog sporazuma i kao napad na pravosuđe i vladavinu prava. Posebno se osuđuje nacionalistička i populistička retorika koja je ozbiljna prepreka demokratskom razvoju i europskim integracijama.