Surađujemo s europskim, konkretno s njemačkim stručnjacima, od kojih su neki ušli u naš gospodarski tim. Cilj je povećati konkurentnost, zaposlenost... Kao što na svim našim skupovima govori predsjednik Karamarko, svaki građanin Hrvatske mora moći pošteno živjeti od svoga poštenog rada - istaknuo je, među inim, međunarodni tajnik HDZ-a u intervjuu u Slobodnoj Dalmaciji

U današnjoj je Slobodnoj Dalmaciji pod gornjim (pod)naslovom objavljen intervju s međunarodnim tajnikom HDZ-a dr. Mirom Kovačem, bivšim veleposlanikom u Njemačkoj. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/dr-miro-kovac-novi-medunarodni-tajnik-hdz

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/dr-miro-kovac-zbog-karamarkova-poziva-odustao-sam-od-mjesta-veleposlanika-u

Nakon kraćeg uvoda s podacima iz Kovačeva životopisa (rođeni Splićanin, doktorirao povijest međunarodnih odnosa na pariškoj Sorbonni, tečno govori pet jezika...), novinar Hrvoje Prnjak započeo je razgovor s pitanjem o HDZ-ovim odnosima s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom. Intervju prenosimo u cijelosti:

Objavljivane su priče o prigovorima koji su stizali iz matice europskih pučana zbog HDZ-ova koaliranja s „euroskeptičnom“ pravašicom Ružom Tomašić. Kao što znamo, Tomašić je naposljetku uvrštena na koalicijsku listu za euroizbore, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je kako misli „da smo potrošili tu temu“. Što nam, nakon svega, možete o tome još reći?

Predsjednik Karamarko u izravnoj je vezi s našim prijateljem Josephom Daulom, predsjednikom Europske pučke stranke. I prije nekoliko dana sastali su se na summitu pučana u Bruxellesu. Naši prijatelji znaju da će HDZ, uostalom kao i SDP, imati zajedničku listu za izbore za Europski parlament. Prekjučer je potpisan sporazum o zajedničkoj koalicijskoj listi, na kojoj će biti istaknuti kandidati HDZ-a, HSS-a, HSP-a AS, BUZ-a, HDS-a i ZDS-a. To će, kao i prošle godine, ponovno biti pobjednička lista.

Nedavno ste ugostili CDU-ova gospodarskog eskperta Klausa-Petera Willscha i Siegfreda Schonherra iz minhenskog IFO instituta. Koliko su strani stručnjaci uključeni u definiranje stranačke gospodarske platforme?

Mi u svojim redovima imamo profilirane stručnjake za gospodarstvo i financije. Točno je da surađujemo s europskim, konkretno s njemačkim stručnjacima, od kojih su neki ušli u naš gospodarski tim. Svi znamo da je stanje u hrvatskom gospodarstvu doista teško. Treba povećati konkurentnost, povećati zaposlenost, posebno među mladima. Kao što na svim našim skupovima govori predsjednik Karamarko, svaki građanin Hrvatske mora moći pošteno živjeti od svoga poštenog rada.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/tocka-broj-1-naseg-programa-otvaranje-radnih-mjesta

http://hdz.hr/vijest/eu/njemacki-eksperti-u-hdz-ovu-timu-gospodarski-oporavak-i-smanjenje-nezaposlenosti

Bili ste u diplomaciji i za vladavine SDP-a i njegovih partnera nakon 2000. godine, pa ste pozvani za odgovor na pitanje - imamo li prepoznatljivu vanjsku politiku, koja neće isključivo ovisiti o domaćim izborima?

Prepoznatljivost i konzistentnost hrvatske vanjske politike bila je doista postignuta s HDZ-om, kada su i odrađeni najteži poslovi, od neovisnosti, preko obrane Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja, do ulaska u NATO-ov savez i povratka u zajednički europski dom. Danas je za Hrvatsku najvažnije da zna što hoće, da se pozicionira unutar EU-a, da odredi s kojim partnerima želi privilegirano surađivati. Moj je dojam da to aktualna vlast još nije učinila, da na neki način vrluda. Nasuprot tome, HDZ vrlo dobro zna s kim treba privilegirano surađivati. Inače, mi to već činimo na stranačkoj razini, a sutra ćemo to činiti i na državnoj razini. Konzistentnost i prepoznatljivost je imperativ i prema jugoistočnim susjedima, posebno prema BiH. Hrvatska se unutar EU-a mora nametnuti kao vjerodostojan i najbolji prijatelj BiH, mora postići status koji, primjerice, Poljska ima u odnosu na Ukrajinu.

Svaka dosadašnja promjena vlasti značila je i izradu zvučno najavljivanih koncepcija gospodarske diplomacije. No, rezultati baš i nisu za pohvalu?

Nema velikog filozofiranja na tom planu. Uglavnom smo suočeni s dva izazova: treba biti u stranju otplaćivati svoje dugove, dakako uz što niže kamatne stope, i biti uspješan u privlačenju investicija, bile one domaćeg ili stranog podrijetla. Nažalost, ovoj Vladi ne ide dobro ni jedno ni drugo. Zadužujemo se uz relativno visoke kamatne stope, a pravih investicija nema dovoljno.

Budući da imate i dosta inozemnog iskustva, kako osobno gledate na akutalnu HDZ-ovu praksu „centralizacije“ javnih istupa dužnosnika i članova stranke?

 Riječ je o djelotvornoj koordinaciji istupa aktivnih stranačkih dužnosnika, a ne o centralizaciji. Mi smo tim, i kao tim ćemo pobijediti na predstojećim izborima.