Odbor za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta imenovao je potpredsjednicu Dubravku Šuicu predsjednicom Radne skupine za Istočno partnerstvo. Ova radna skupina raspravlja i ocjenjuje odnose Europske unije sa šest zemalja Istočnog partnerstva - koju čine Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Bjelorusija, Azerbajdžan i Armenija.

S obzirom na sve veće pokušaje proširenja ruskog utjecaja, Europska unija se mora usredotočiti na jačanje odnosa s tim zemljama koje su pokazale volju za suradnju, a koje se uistinu žele integrirati s Europskom unijom - politički, ekonomski i socijalno.

Prva rasprava s povjerenikom Hahnom

U Europskom parlamentu u Strasbourgu održana je pak jučer prva rasprava Radne skupine s povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Johannesom Hahnom. Dubravka Šuica zamolila je povjerenika da se osvrne na napredak zemalja Istočnog partnerstva te, između ostalog, na trenutačnu situaciji u Armeniji nakon izbora, kao i na situaciju u Bjelorusiji koja ostaje vrlo nestabilna.

 Povjerenik Hahn naglasio je kako sve zemlje Istočnog partnerstva - osim Bjelorusije - imaju jače odnose s Europskom unijom nego Rusijom. Istaknuo je kako zemlje moraju osjetiti pogodnosti i dobrobiti koje im donosi partnerstvo s EU - koja treba pokazati jasan angažman i napore u borbi s protueuropskom propagandom.

Promicanje europskih vrijednosti

Predsjednica Radne skupine za Istočno partnerstvo Dubravka Šuica prihvatila je kako bi se trebali otvoriti uredi europskih političkih stranaka u tim zemljama radi promicanja europskih i demokratskih vrijednosti:

- Podsjećam da Njemačka ima urede političkih zaklada u Republici Hrvatskoj koji su nam pomogli u tranziciji, ali koji i dalje aktivno djeluju i promiču europske politike.

Izvjestitelji za Moldaviju i Ukrajinu

Na sastanku su sudjelovali i izvjestitelj Europskog parlamenta za Moldaviju, zastupnik Petras Auštrevičius te izvjestitelj Europskog parlamenta za Ukrajinu zastupnik Michael Gahler. Osvrnuli su se na situaciju u pojedinim zemljama, a izraženo je zadovoljstvo napretkom Ukrajine te činjenicom da će EP na ovoj plenarnoj sjednici podržati ukidanje viza za ukrajinske državljane.