Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica boravi - u sklopu izaslanstva ovog odbora - u službenom posjetu Maroku.

Sastav izaslanstva, uz eurozastupnicu Šuicu, čine Cristian Dan Preda (Rumunjska,EPP), Gilles Pargneaux (Francuska, S&D), Brando Benifei (Italija, S&D), Anders Vistisen (Danska, ECR), Patricia Lalonde (Francuska, ALDE), Jordi Sole (Španjolska, Greens/EFA), Maria Arena (Belgija, S&D) i Inés Ayala Sender (Španjolska, S&D).

Zona slobodne trgovine

Sporazumom o pridruživanju - koji je stupio na snagu u ožujku 2000. - Europska unija i Maroko uspostavili su područje slobodne trgovine koja liberalizira dvosmjernu robnu razmjenu. Naknadno su razvili zonu slobodne trgovine kroz sporazum o trgovini poljoprivrednim, agro-prehrambenim i ribljim proizvodima i protokolom o uspostavljanju bilateralnog mehanizma za rješavanje sporova koji su stupili na snagu 2012. godine. Nakon što mu je 2008. dodijeljen „napredni status“, Maroko se nada da će uskoro s Europskom unijom sklopiti novi Sveobuhvatni i prošireni ugovor o slobodnoj trgovini. EU je, naime, najveći trgovinski partner Maroka i prvi investitor u toj zemlji.

U Rabatu i Casablanci

Članovi izaslanstva Europskog parlamenta su se tijekom službenog posjeta gradovima Rabatu i Casablanci, susreli s marokanskim premijerom Saadeddinom El Othmanijem, ministrom vanjskih poslova Nasserom Bouritaom, ministrom unutarnjih poslova Abdelouafijem Laftitom, te ministrima pravosuđa, gospodarstva i zaštite ljudskih prava s kojima su raspravljali o pitanjima migracija i sigurnosti, borbe protiv terorizma, regionalnih integracija, trgovini, regionalizaciji, ekonomiji i financijama, mobilnosti, mladeži, obrazovanju i kulturi. Euroastupnici su naglasili važnost nastavka sigurnosne i trgovinske suradnje Europske unije s Marokom te istaknuli kako je Kraljevina Maroko najvažniji partner Europske unije na afričkom kontinentu.

Šuica:

- Vodeći računa o zajedničkim izazovima današnjeg vremena borba protiv radikalizma, a samim tim i borba protiv terorizma najaktualnija je tema naših sastanaka ovdje u Rabatu. Naravno, tu su i neophodne reforme koje je, kao što znamo, lakše izglasovati nego implementirati. Zato smatram važnom ovu razmjenu stajališta, ali i sveobuhvatnu suradnju između Europske unije i Maroka, a posebice naglašavam moderno i nezavisno pravosuđe zasnovano na međunarodnim standardima, ljudskim pravima i demokratskim vrijednostima.

Prevencija i kontrola ilegalnih migracija

Na sastanku s predsjednicima Odbora za vanjske poslove marokanskog parlamenta, potvrdili su kako prevencija i kontrola ilegalnih migracija mora biti pojačana te naglasili kako su siromaštvo i društveno-ekonomske nejednakosti među temeljnim uzrocima migracijskog kretanja, ali i konflikti u Libiji, Siriji i ostalim zemljama pa bi bilo najvažnije riješiti probleme uz pomoć međunarodne zajednice na izvorištu.