(VIDEO) Koprivničko-križevačka županija. Kandidate „zelene  skupine“ naše pobjedničke koalicije Andreja Plenkovića i Ivanu Maletić jučer su u Koprivnici srdačno dočekali domaćini - prvi čovjek županijskog odbora naše stranke Darko Sobota, predsjednik gradskog HDZ-a Ernest Forjan i saborski zastupnik Stjepan Milinković.

Sadržajni dan započeo je presicom u prostorijama HDZ-a, a potom su uslijedila gostovanja na Radio Koprivnici i Radio Dravi. Stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić komentirala je proljetne prognoze Europske komisije (EK) koje su potvrdile „potop“ SDP-ove koalicijske vlade:

Šampioni recesije

- EK je još u jesenskim i zimskim prognozama upozorila da u Hrvatskoj nema rasta i da su jedina rješenja da država otvori sredstva financiranja malim i srednjim poduzetnicima te napokon počne koristiti bespovratni novac koji nude EU fondovi. U tom slučaju, predviđao se rast do 0.5 posto. No kako SDP-ova vlada ništa od toga nije učinila, sada EK predviđa pad od 0.6 posto!

Hrvatska je uz Cipar jedina država EU koja će ostati u recesiji. I to je „zasluga“ diletanata iz Banskih dvora koji po formuli „ponavljanje pretvara laž u istinu“ pokušavaju nametnuti tezu da je za oporavak potrebno dva mandata. Čak osam godina! No budimo iskreni, ovakvoj vladi ni četiri mandata ne bi bilo dovoljna da pokrenu gospodarstvo! Maletić:

- Uspješne vlade, koje imaju jasne ciljeve i plan provedbe reformi, u svega dvije godine uspjele su preokrenuti negativne trendove. Naša vlada nije učinila gotovo ništa! Iz IPA sredstava - koja su TREBALA biti iskorištena do ulaska u EU - stajalo nam je na raspolaganju 835.5 milijuna eura, no oni su ugovorili svega 598,9 milijuna ili 71,7 posto! Na ugovaranje čeka još 236 milijuna! Od tog novca, međutim, uspjeli su platiti samo 47 posto. Na plaćanje čeka 442 milijuna! Ni pretpristupna sredstva još nismo iskoristili, a kamoli novac iz EU fondova. A 12,5 milijardi kuna godišnje stoji nam na raspolaganju. Zamislite što se s tim novcem moglo postići!

Grčićevi otužni neuspjesi

Sljedeća postaja - savjetovanje s gospodarstvenicima i mladima u Gradskoj vijećnici u Koprivnici. Maletić, koja je u neprestanom doticaju s poduzetnicima, napomenula je da ova županija ima niz gotovih projekata, čeka se samo njihova realizacija:

- Posebno valja izdvojiti projekt Piškornice te vodoopskrbe i odvodnje, koji su trebali biti ugovoreni još 2012. godine. Nažalost, oba projekta zbog sporosti i neznanja vladajućih zasad su tek slova na papiru, a od iznimne su važnosti za podravski kraj!

Uspješni dan okrunjen je predizbornim skupom u Dvorani „Domoljub“. Nositelj naše liste Andrej Plenković otvorio ga je navođenjem triju naših ciljeva na euroizborima: pobjeda kandidata pučana Jean-Claudea Junckera za predsjednika EK, pobjeda naše koalicijske liste te da HDZ, kao pojedinačna stranka, dobije najveći broj mandata. Osvrnuo se i na mogućnosti koje EU nudi mladima:

EU novcem do radnih mjesta za mlade

- Program Erasmus plus daje priliku mladima koji završavaju školovanje u svojim državama da to svoje znanje nadograđuju u drugim članicama. Danas se stvara nova Erasmus generacija koja se lakše, bolje i brže identificira s idejom EU, i koja će jednog dana voditi EU. Mladima EU nudi i radna mjesta, ali ne  tako da odu iz Hrvatske, nego da RH počne koristiti dostupna sredstva poticanja zapošljavanja. Iz Jamstva za mlade na raspolaganju nam je 60 milijardi eura za koje, nažalost, Vlada nije stvorila okvir za iskorištavanje. Odgovornost je na nama samima da iskoristimo dostupna sredstva jer je politika zapošljavanja u nadležnosti svake od država članica. 

Nakon Koprivničko-križevačke županije, naši kandidati kampanju danas nastavljaju u Međimurskoj.