(VIDEO) Sisačko-moslavačka županija. Kandidati „zelene skupine“ naše pobjedničke koalicijske liste Andrej Plenković i Milivoj Špika (BUZ) jučer su novi predizborni dan započeli u Sisku. Pridružio im se i zamjenik predsjednika Zagorske demokratske stranke Ljubomir Puljić. 

U svojstvu domaćina dočekali su ih čelnik županijskog HDZ-a Ivo Žinić, gradskog Željko Krapljan, bivša saborska zastupnica Ivanka Roksandić i drugi članovi stranke.

Pobjedničko zajedništvo

Nositelj naše koalicijske liste Andrej Plenković u izjavi za medije govorio je o sadržajnoj kvaliteti euroliste, ali i zaslugama naših eurozastupnika u prošlom sazivu Europskog parlamenta:

- HDZ je za europske izbore okupio stratešku koaliciju s ključnim strankama desnog centra koje će zajedno izaći na predsjedničke i parlamentarne izbore. Naši eurozastupnici u dosadašnjem radu u EP-u dosljedno su provodili program „Hrvatski glas u Europi'“ koji se odnosio na zalaganje za prioritete članstva Hrvatske u EU: gospodarski i regionalni razvoj, mladi, poljoprivreda, zapošljavanje, energetsko, digitalno i prometno povezivanje te potpora Hrvatima u BiH.

Potom su pohodili Terme Topusko u kojima leži golemi potencijal za razvoj kontinentalnog turizma te Glinu gdje su s građanima razgovarali o prednostima EU članstva, ali i o svakodnevnim problemima. Ovaj je kraj, naime, teško stradao tijekom agresorske okupacije, a posljedice se osjećaju i dan-danas. A jedna od ključnih tema u EP-u koju su naši eurozastupnici naglašavali je ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva.

Stabilni zakoni i niži porezi

Sljedeća postaja - Petrinja. Andrej  Plenković gostovao je na Petrinjskom radiju te slušateljstvu predstavio kandidate i gospodarski program. U prvom redu, to je porezno rasterećenje - upravo suprotno od onoga što radi nekompetentna vlast koja je državu dovela na rub socijalnog ponora!

- HDZ je pokazao povjerenje u rad svojih dosadašnjih zastupnika koji su ponovno dobili visoke pozicije na eurolisti. Jedino smo mi na jednom mjestu okupili predstavnike branitelja, Hrvata u BiH, iseljene Hrvatske i umirovljenika. Naši kandidati zaista namjeravaju postati europski zastupnici, za razliku od kandidata nekih drugih stranaka koji koriste europske izbore kao anketu za neke buduće izbore! Prioritet programa HDZ-a je poboljšanje gospodarskog i socijalnog stanja građana. Zato inzistiramo da mali i srednji poduzetnici imaju stabilan porezni, zakonski i administrativni okvir za poslovanje. Na taj način poduzetnici doprinose sebi, svojoj zajednici i razvoju Hrvatske.

Uspješan dan završen je na skupu u Petrinji pred više od 200 nazočnih. Pobjedničkog zanosa i zajedništva niti ovog puta nije nedostajalo. Najveća stranka hrvatskog naroda preuzet će odgovornost za sudbinu države kao i 90-ih. Uvodni govor održao je Ivo Žinić još jedanput podsjetivši na marljivost naših zastupnika koji su neprestano na terenu, među ljudima. I pozvao vlast da napokon progleda i raspiše prijevremene izbore:  

- Naši zastupnici nisu se samo borili za hrvatske interese u Bruxellesu i Strasbourgu, nego su u proteklih 10 mjeseci obišli i sve hrvatske županije. Pobjedom ove koalicijske liste stvara se političko ozračje za prijevremene parlamentarne izbore jer ova vlast više ne zaslužuje povjerenje naroda!

Ispra(z)na samohvala

Budući da je i sam sudjelovao u donošenju sedmogodišnjeg proračuna EU, Andrej Plenković je pažnju posvetio mogućnostima rasta i razvoja gospodarstva te promašenim politikama „dežurnih širitelja optimizma“ u Banskim dvorima: 

- Hrvatskoj je u narednih sedam godina iz europskog proračuna namijenjeno oko 13 milijardi eura, a ta sredstva predstavljaju pravu priliku za gospodarski rast!  Vlada je premalo pomogla županijama u pripremi projekata. Rezultat takvog pristupa je da smo danas neto uplatitelj, a ne korisnik europskih sredstava. Hvale se da su povukli više sredstva nego što su uplatili, a istina je da koriste sredstva od izravnih plaćanja u poljoprivredi i predujam koji je HDZ-ova Vlada dogovorila još u pretpristupno vrijeme!

Kukuriku je iznevjerio povjerenje hrvatskih glasača. Uludo su prokockali vjerodostojnost ne poštujući pravnu stečevinu EU i bave se unutarnim svađama, dok je gospodarstvo na koljenima. Vrijeme im je odavno isteklo, stoga je Plenković bio jasan:

- Vlada je pokazala da ne prepoznaje EU kao zajednicu prava kada je dva dana prije članstva donijela lex Perković i narušila kredibilitet Hrvatske kao nove članice. Nisu valjano reagirali na preporuke Europske komisije za smanjivanje prekomjernog proračunskog deficita. Umjesto da provedu cjelovite strukturne reforme, ponudili su jednokratne mjere koje ne jamče stabilnost javnih financija! Nedavne afere koje su otkrivene u Ministarstvu financija kao ključnom resoru  u vremenu krize te postojeći problemi u komunikaciji unutar Vlade i koalicije, znakovi su izrazito lošeg upravljanja zemljom. Stoga su izbori 25. svibnja prekretnički i prilika za prosvjedni glas protiv Milanovićeve Vlade koja ne vodi Hrvatsku u dobrom smjeru kao 28. članicu EU. Vrijeme je za promjene, izađite na izbore i izaberite kandidate na listi broj 6!

Nakon Sisačko-moslavačke županije, naši kandidati kampanju danas nastavljaju u Zadarskoj.