U ovoj velebnoj zgradi, koju je slobodarska volja narodapretvorila iz simbola diktature u dom parlamentarizma, lideri zapadnihdemokracija su prije četiri godine pozvali moju domovinu Hrvatsku da im sepridruži. Tako je Hrvatska, pod vodstvom Hrvatske demokratske zajednice,zauzela svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici, zatim završila pregovore sEuropskom unijom te potpisala Pristupni sporazum.

Stoga mi je veliko zadovoljstvo što mogu,iz ove iste dvorane, pozdraviti izaslanike prvei najjače europske stranke te još jednom zatražiti vašu potporu da Hrvatskapostane 28. članica Europske unije 1. srpnja 2013.

Za nas u Hrvatskoj, koji smo prije dva tjedna obilježili Dan neovisnosti i 21. godišnjicu zračnognapada Jugoslavenske narodne armije na glavni grad Zagreb, Europska unija je bilai ostala prirodna težnja za razvoj i afirmaciju hrvatskog naroda u miru islobodi. Stoga nas nije začudila dodjela Nobelove nagrade za mir Europskojuniji, jer je ona doista najuspješniji mirovni projekt nakon Drugog svjetskograta.

Mi se stoga pridružujemo svima onima koji smatraju da je i daljeaktualna mirovna i slobodarska vizija utemeljitelja moderne Europe, velikiheuropskih demokršćana Adenauera, Schumana i De Gasperija. Njihova je vizijaaktualna, snažna i atraktivna jer je bila u prvom redu jedna politička vizijaEurope. Vizija Europe slobodnih i ponosnih naroda koja poštuje kršćanskekorijene naše civilizacije, a u svoje središte stavlja dignitet ljudske osobe.U takvu Europu vjeruje i Hrvatska.

Međutim, prečesto je Europa izložena labirintima partikularnihinteresa. Nerijetko se zatvaraju oči prema raznim demagogijama i ekstremizmima kojirazaraju obiteljske vrijednosti i duh solidarnosti u našim zajednicama. Sve toslabi poimanje Europe i frustrira naše građane.

Mi smo Hrvati duboko svjesni esencijalne važnosti Europe kaomirovnog projekta. Jednako tako, slobodan sam iznijeti ovom prigodom, kako smo navlastitoj koži iskusili frustracije i nemoć razjedinjene Europe,  koja nije znala ili htjela zaustavitiagresiju i razaranja u svom jugoistoku početkom devedesetih.

Upravo nas to povijesno iskustvo potiče da danas ovdje podržimonovu platformu Europske pučke stranke. Da podržimo i obnovljenupolitičku viziju solidarne i snažne Europske unije, koja će biti jaka u mjeri ukojoj će omogućiti svakom narodu u Europi da se, iznad svega,  razvije u miru i slobodi.

To je dakako naša zajednička zadaća, jer su osobna odgovornost inacionalna odgovornost druga strana medalje socijalne i europske solidarnosti.

Dame i gospodo,

Želim ovdje odati priznanje predsjedniku EPP-a Wilfriedu Martensu,koji je Hrvatskoj dao svesrdnu potporu u obrani njene slobode i na njenom putuprema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Hvala vam gospodine predsjedniče,i čestitam vam na vašem reizboru na čelu EPP-a, kao što čestitam i svimčlanovima novog vodstva stranke.

Pred Hrvatskom su sada posljednji metri prije članstva 1. srpnja2013.  Nakon dugog i mukotrpnog puta, nakojima je bilo raznoraznih blokada i opstrukcija, sada smo vrlo blizu konačnom cilju.No, do tog cilja će nas dovesti samo predani i kontinuirani rad. To smogovorili dok smo bili na vlasti i uspješno završili pregovore, to ponavljam idanas kao predsjednik glavne oporbene stranke.

Međutim, ni u jednom trenutku ne dvojim da je Hrvatska zaslužilazauzeti svoje mjesto među narodima ujedinjene i slobodne Europe. Svakiskepticizam u tom pogledu bio bi ne samo neopravdan, već i fundamentalnoprotivan političkoj viziji koju ovdje danas potvrđujemo.

S ponosom su čelnici Europskog vijeća i Europske komisije ovihdana primili vijest o priznanju Europskoj uniji zbog osiguranja mira nakontinentu. Ostanimo stoga vjerni i njegujmo to povijesno postignuće. Što jejoš važnije, izgradimo zajedno europsku budućnost u kojoj ćemo blagodati mira islobode osigurati mlađim naraštajima i onima koje dolaze iza nas.

Hvala vam.