(VIDEO) Naša eurozastupnica i stručnjakinja za financije Ivana Maletić osvrnula se na „rad“ Grčićeva Ministarstva regionalnog razvoja i regionalnih fondova - koje ponovno kasni s uspostavom informacijskog sustava za upravljanje fondovima EU-a (MIS) za programsko razdoblje 2014-2020. Sada pak kreću s izradom potpuno novog informacijskog sustava jer je ovaj prošlogodišnji - neupotrebljiv! Izgradnjom novog MIS-a bacaju novac i gube dragocjeno vrijeme za akreditaciju sustava. 

U priopćenju je Maletić istaknula da bez funkcionalnog MIS-a nije moguće povlačiti sredstva europskih fondova!

U nastavku izdvajamo ključne poruke, a priopćenje u cijelosti pročitajte OVDJE.

Bacaju novac - gube vrijeme

U travnju 2012. Vlada je započela s uspostavom informacijskog sustava za EU fondove (MIS). Na kraju 2013. još uvijek nije bio spreman pa Hrvatska te godine nije dobila 150 milijuna eura predujma. Kašnjenje su pravdali kvalitetom, a sada - godinu dana kasnije - kreću s izradom potpuno novog informacijskog sustava. Jer je ovaj prošlogodišnji - neupotrebljiv. Izgradnjom novog MIS-a za razdoblje 2014. - 2020. bacaju novac i gube dragocjeno vrijeme za akreditaciju sustava. 

Zbog nesposobnosti - troškovi

Početkom svibnja 2015. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je otvoreni poziv za nadmetanje u vrijednosti od 20,7 milijuna kuna bez PDV-a, za obavljanje „Usluge uspostave agilnih provedbenih timova za oblikovanje, razvoj, isporuku, upravljanje, reviziju i održavanje IKT rješenja po mjeri za upravljanje ESI fondovima 2014.- 2020“. Iza složenog naziva ove nabave krije se uspostava informacijskog sustava upravljanja (MIS) za razdoblje 2014. - 2020., što je jedan od preduvjeta za pozitivnu procjenu usklađenosti sustava financijskog upravljanja i kontrole uspostavljenog za provođenje EU fondova iz razdoblja 2014. - 2020., odnosno, pojednostavljeno rečeno - za akreditaciju. Kako Vlada uopće misli provesti postupak procjene usklađenosti, ako tek sada kreće projekt izgradnje obveznog informacijskog sustava?

Prijeti gubitak EU novca! 

Bez funkcionalnog MIS-a, koji sadrži sva polja propisana Delegiranom uredbom Komisije (EU) 480/2014 od 3. ožujka 2014. u računalnoj formi, nije moguće povlačiti sredstva europskih fondova iz nove perspektive. Zašto je ovaj natječaj objavljen tek sad, u trenutku kad je informacijski sustav trebao biti u punoj funkciji i kada se, prema riječima nadležnog ministra, kreće s postupkom procjene usklađenosti koji će provesti Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA)? Kako Vlada uopće misli provesti postupak procjene usklađenosti, ako tek sada kreće projekt izgradnje obveznog informacijskog sustava? 

Idemo ispočetka

Postojeći MIS neće se nadograđivati. Kreće se opet ispočetka: novi natječaj od ukupno 20,7 milijuna kuna predviđa 7 milijuna kuna za „Upravljanje razvojem i isporukom proizvoda“, te 13 milijuna kuna za „Razvoj proizvoda i kontinuiranu podršku“. Tome je dodano i 750 000 kuna za „reviziju informacijskih sustava i ocjenu softvera“.  Iako je riječ o okvirnom sporazumu za razdoblje od tri godine, sredstva su više nego značajna. Doda li se PDV, dolazimo do iznosa od  25,9 milijuna kuna. 

Grčić - ponavljač iz zadnje klupe

Koliko košta prijelazno rješenje na kojem se trenutno radi kako bi se mogao pokrenuti postupak procjene usklađenosti, trebalo bi pitati nadležnog ministra? Hoće li EK pristati na djelomičnu usklađenost s propisanim kriterijima vezanim uz informacijski sustav, tek će se vidjeti. U svakom slučaju, postupak procjene usklađenosti (akreditacija) značajno će se odužiti. Već sada su prekoračeni rokovi prema kojima je ARPA trebala krenuti s procjenom u lipnju 2015. Po pitanju uspostave odgovarajućeg informacijskog sustava za upravljanje EU fondovima - Vlada je još jednom pala na ispitu. Nadajmo se samo da to neće rezultirati dodatnim gubljenjem dodijeljenih sredstava! 

PrivitakVeličina
priopcenje_mis.pdf108.51 KB