Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković susreo se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Ukrajine Volodymyrom Groysmanom. Razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja.

Prijateljske i bliske zemlje

Predsjednik Plenković izrazio je dobrodošlicu predsjedniku Vlade Ukrajine Volodymyru Groysmanu te istaknuo da je zadovoljan današnjim sastankom. Naglasio je da su Hrvatska i Ukrajina prijateljske i bliske zemlje, podsjetivši da je Ukrajina 1991. bila prva država članica Ujedinjenih naroda koja je međunarodno priznala Hrvatsku.

- Proteklih 25 godina diplomatski odnosi bili su sadržajni, temeljeni na izgradnji političkog povjerenja te razvijanja gospodarske i kulturne suradnje. O tome govore i mnogobrojni međunarodni ugovori koje smo dosad potpisali.

Unaprjeđenje trgovinske razmjene

Plenković je ocijenio važnim unaprjeđenje trgovinske razmjene Hrvatske i Ukrajine te suradnju u energetskom području. Podsjetio je da su tome pridonijeli i gospodarski forumi - od kojih je jedan održan u Kijevu, a drugi se održava danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Dodao je da očekuje i sve veći dolazak ukrajinskih turista, posebno u svjetlu odluke Europske unije o konačnoj realizaciji bezviznog režima za  ukrajinske državljane - koja je stupila na snagu prije dva dana.

Dvije dimenzije suradnje

Govoreći o hrvatsko-ukrajinskim odnosima u europskom kontekstu, predsjednik Plenković kazao je da Ukrajina radi na provedbi Sporazuma o pridruživanju te nastoji apsorbirati sredstva iz raznih programa Europske unije.

Naglasio je da u tom pogledu postoje dvije dimenzije suradnje. Jedna je hrvatska potpora Ukrajini u kontekstu Europskog vijeća, razgovora s Europskom komisijom ili aktivnog angažmana hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Druga dimenzija je prenošenje knowhowa Hrvatske, kao zadnje članice Europske unije koja je prošla proces prilagodbe nacionalnog zakonodavstva i pregovora.

Iskustvo mirne reintegracije

Plenković je podsjetio i da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina i imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i pozitivno iskustvo mirne reintegracije. 

- Stoga Hrvatska u ovoj aktualnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luganska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno reintegrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak zemlje.

Radna skupina

Predsjednik Vlade RH istaknuo je da je danas zato i osnovana radna skupina, na čijem je čelu s hrvatske strane državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, a s ukrajinske pomoćnica ministra vanjskih poslova Olena Zerkal.

Pojasnio je da cilj radne skupine Ukrajini ponuditi katalog mjera koje je Hrvatska provela u kontekstu mirne reintegracije. Istaknuo je da je riječ o inicijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj skupini, OESS-u i Sporazumu iz Minska.

Poginulo 10.000 ljudi

Plenković je podsjetio da je u Ukrajini u zadnje tri godine poginulo 10.000 ljudi, naglasivši da Hrvatska ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više.

- I stoga u suradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici želimo da naša iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije Ukrajine.

Groysman: Hvala vam na principijelnoj podršci Ukrajini u teškim vremenima!

Na početku svog obraćanja, predsjednik Vlade Ukrajine Volodymyr Groysman podsjetio je da je predsjednik Vlade RH Plenković bio prvi hrvatski premijer koji je posjetio Ukrajinu, što potvrđuje da su suradnja i politički odnosi dviju zemalja na visokoj razini. Zahvalio je hrvatskoj Vladi i cijelom našem narodu na principijelnoj podršci Ukrajini u teškim vremenima kad je zemlja postala žrtvom ruske agresije.

Niz humanitarnih projekata

Uz pomoć Europske unije i svjetske javnosti, Ukrajina će se - naglasio je Groysman - nastaviti boriti za poštivanje međunarodnoga prava i za svoj teritorij. Zahvalio je Plenkoviću na inicijativi za stvaranje radne skupine i prijenosa hrvatskih iskustava što se tiče mirne reintegracije teritorija i rada s braniteljima. Izrazio je zadovoljstvo što je ta radna skupina već pokrenula niz humanitarnih projekata poput rehabilitacije ranjenika i ukrajinske djece koja sada žive u ratnom području.

Europski put Ukrajine

Groysman je govorio i o gospodarskoj razmjeni koja je već porasla za 70 posto te o velikom prostoru za njezino daljnje povećanje.

Kazao je da Ukrajina danas ima bezvizni režim s Europskom unijom te potpisani Sporazum o pridruživanju koji će stupiti na snagu za nekoliko mjeseci. Dodao je da će Ukrajina nastaviti s europskim reformama i uređivanjem svoje države.

 - Na europskom putu hrvatsko iskustvo će nam dobro doći.

Jačanje gospodarske suradnje

Zadovoljan je ulaskom hrvatskih tvrtki na ukrajinsko tržište, sa svojim programima i projektima, a Ukrajina je zainteresirana i da njezine tvrtke uđu u Hrvatsku sa svojim investicijskim programima, navodeći posebno energetsku komponentu.

Kazao je da je Plenković poznat i cijenjen u Ukrajini, što pruža mogućnosti za još veće proširenje suradnje, kao i da je posjetom Ukrajini još jednom potvrdio svoje liderstvo i privrženost međunarodnim načelima.