Na Odboru za regionalni razvoj Europskog parlamenta u Bruxellesu održana je razmjena mišljenja s ravnateljem Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije Walterom Deffaaom. 

Deffaa je ovom prilikom prezentirao 6. kohezijsko izvješće iz kojeg je vidljivo kako je Republika Hrvatska na posljednjem mjestu i to s velikim zaostatkom za ostalim državama članicama po pitanju korištenja europskih sredstava. Gotovo sve države članice iskoristile su 50 i više posto dodijeljenih sredstava u razdoblju 2007-2013, samo je Hrvatska na niskih 21 posto. U prvoj polovini 2014. napredak je neznatan - sustav nije više samo usporen nego stoji na mjestu.

Naša eurozastupnica i stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić cijelo je vrijeme dobronamjerno, uporno i argumentirano upozoravala ministra regionalnog razvoja i EU fondova Branka Grčića da prestane obmanjivati javnost i počne raditi posao za koji ga građani plaćaju! A to je povlačenje novca iz fondova. Nažalost, izvješće koje je prezentirao Deffaa pokazalo je stvarne rezultate Grčićeva (ne)rada. (vidi grafikon)

Maletić je na Odboru aktivno sudjelovala u razmjeni mišljenja s ravnateljem Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku EK te pokrenula raspravu o uključivanju lokalnih jedinica i ostalih segmenata društva u proces donošenja strateških dokumenata, mogućnosti predaje aplikacija za velike projekte, mogućnosti početka odabira projekata prije odobravanja operativnih programa te o koordinaciji između uprava Europske komisije: DG REGIO-a, DG ECOFIN-a i DG BUDGET-a.

Cijelu prezentaciju Waltera Defaa možete pogledati ovdje.