Nakon zaključenja pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom i potpisivanja i Pristupnog ugovora, Hrvatska će održati odlučujući referendum o tome hoće li postati 28. država članica Europske unije ove nedjelje, 22. siječnja 2012. Predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens, izrazio je svoje mišljenje uoči referenduma :

Građani Hrvatske pozvani su ovu nedjelju na povijesni izbor koji će promijeniti njihovu budućnost. Dvadeset godina nakon što je Hrvatska ostvarila svoju nezavisnost, EPP i većina Europljana će s velikom pozornošću pratiti odluku hrvatskog naroda ove nedjelje, koja će zasigurno odraziti najbolji nacionali interes. Uvijek sam vjerovao da će pristupom Hrvatske Europa postati potpunija, te se zaista nadam da će ove nedjelje Hrvati s punim povjerenjem podržati svoju europsku budućnost i napokon postati punopravna i ponosna 28. država članica Europske unije, naglasio je predsjednik EPP-a.

Također bih htio iskoristiti ovu priliku i zahvaliti bivšoj Predsjednici Vlade Jadranki Kosor i HDZ-u na ogromnom postignuću tijekom razdoblja pretpristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, kao i na potpori od strane HSS-a i ostalih pro-europskih hrvatskih stranaka i političara, dodao je Wilfried Martens.