Članstvo u Europskoj uniji dodatno će ojačati hrvatsku državu, transformirati je da kroz neizbježne reforme postane servis građana u pravom smislu te da se, najjednostavnije rečeno, Hrvatska vrati kući, tako gdje pripada i gdje je oduvijek trebala biti, kazao je premijerkin savjetnik za vanjsku politiku Davor Stier na tribini u ulasku u EU koja je održana u Požegi.

„Nakon prvoga desetljeća stvaranja hrvatske države – međunarodno priznanje, Domovinski rat, zatim drugoga desetljeća u kojem smo se orijentirali na ulazak u euroatlantske integracije – NATO, EU,   zakoračili smo u treće desetljeće hrvatske samostalnosti u kojem ćemo postati dio zajednice koju čini 500 milijuna ljudi i na kojem ćemo se usredotočiti na razvoj vlastitih potencijala unutar Europske unije, kazao je Stier okupljenima.

Navodeći kako nas u Europskoj uniji definitivno čekaju viši demokratski standardi i bolja klima za razvoj gospodarstva upozorio je kako će Hrvatska imati  neusporedivo veću korist kao članica EU-a, nego kao outsider. „Primjerice, u prvih šest mjeseci članstva, dakle u drugoj polovici 2013. Godine, samo će se hrvatskim poljoprivrednicima  odobriti 100 milijuna eura nepovratnih poticaja koji će biti isplaćeni u cijelosti. Poljaci, koji sada predsjedaju Unijom, bili su sumnjičavi prema ulasku u EU, na referendumu je svega 56 posto izašlih bilo za priključenje, a danas sedmu godinu nakon što su postali dio europske obitelji preko 70 posto Poljaka podržava Europsku uniju. Upravo su najveći protivnici ulaska bili njihovi poljoprivrednici, svega njih 20 posto podržavalo je tu ideju. Danas, kada je u međuvremenu u poljoprivredu uloženo oko 14 milijardu eura, kada im prehrambena industrija svake godine raste za 6 do 8 posto, preko 70 posto poljoprivrednika podržava njihovo priključenje Uniji“, istaknuo je Stier.

Odgovarajući na brojna pitanja okupljenih Stier je, uz ostalo , kazao  da se poljoprivredno zemljište neće moći prodavati stranim državljanima sedam godina po ulasku Hrvatske u Europsku uniju, s mogućnošću produljenja na još tri godine, ukoliko Hrvatska procijeni da je to potrebno. Hrvatska će dobiti i neograničen pristup tržištu EU-a koje broji pola milijardi stanovnika, imat ćemo i potpuni pristup europskim fondovima, povećat će se izravna strana ulaganja jer će nestati dosadašnje barijere, a radnici će pak imati pristup tržištu rada u zemljama EU.-a, kao i učenici te studenti mogućnost daljnjega školovanja diljem Europe.  
Zanimljivom predavanju nazočilo je stotinjak gostiju, političara, gospodarstvenika i drugih građana iz Požeško-slavonske županije, među kojima su bili i saborski zastupnik i predsjednik požeško-slavonskoga HDZ-a Franjo Lucić te požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.