Nakon što je voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica poslala apel Europskoj komisiji za promptnu mobilizaciju Fonda solidarnosti za opustošena područja uzrokovana požarima na hrvatskom jugu - poglavito na Korčuli i Pelješcu - stigao je i odgovor predsjednika EK Jean-Claude Junckera.

Brza pomoć - nakon zahtjeva!

- Mehanizam Europske civilne zaštite je u stanju pripravnosti pružiti brzu pomoć u borbi protiv požara ako i kada hrvatske vlasti zatraže od EK aktiviranje ovog instrumenta - što do sada još nisu učinili! Regionalna elementarna nepogoda označava elementarnu nepogodu u regiji koja prouzroči izravnu štetu koja premašuje 1,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te regije, dok je u slučaju najudaljenijih regija granica postavljen na 1 posto regionalnog BDP-a! - stoji Junckerovu odgovoru.

Apel Milanovićevoj vladi

Šuica je još za vrijeme pustošenja požara hrvatskim jugom apelirala na Vladu i resorna ministarstva da prikupe dokumentaciju i pošalju zahtjev za mobilizaciju Fonda solidarnosti - s obzirom da je Hrvatska upoznata s ovim mehanizmom i koristila ga je za sanaciju šteta od prošlogodišnjih poplava u Slavoniji i nevremena u Gorskom kotaru. Unatoč tome, Vlada do primitka Junckerovog odgovora eurozastupnici Šuici nije poslala službeni zahtjev za obeštećenjem šteta na Pelješcu i Korčuli.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-epp-delegacija-uputila-apel-bruxell...

SOLIDARNOST S POGOĐENIM REGIJAMA

Požari u blizini naseljenih područja uzrokovali su i evakuaciju stanovnika, a samo na Pelješcu uništene su tisuće hektara borove šume. Unatoč nadljudskim naporima stotina vatrogasaca, volontera i vojske, požari na Korčuli i Pelješcu su ostavili spaljenu zemlju, a mnogi vinogradi su potpuno nestali. Upravo zbog ovakvih i sličnih prirodnih katastrofa osnovan je Fond solidarnosti EU kako bi se odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s pogođenim regijama. 

http://hdz.hr/vijest/eu/suica-ek-vise-eu-novca-za-unesrecene-u-poplavama

PrivitakVeličina
juncker-odgovor.pdf715.16 KB