Predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove) Andrej Plenković boravio je u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu od 15. do17. lipnja. Susreo se s predsjednikom Vrhovne Rade Andrijem Parubijem, ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom, ministrom zaštite okoliša Ostapom Semerakom, potpredsjednicom Vrhovne Rade Irinom Gerašenko te brojnim zastupnicima.

ZA reforme

Plenković i Klimkin su razgovarali o raspravama u Europskom parlamentu i Vijeću vezano uz ukidanje viznog režima za ukrajinske građane, ali i pronalaženju kompromisnog rješenja za stupanje na snagu Sporazuma o pridruživanju nakon negativnog referenduma u Nizozemskoj.

Plenković je naglasio predanost EU provedbi Sporazuma iz Minska i mirovnim naporima na području Donbasa i ilegalno anektiranog Krima.

S predsjednikom ukrajinskog parlamenta Parubijem, Plenković je pak razgovarao o decentralizaciji, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, izbornom zakonodavstvu, statusu prognanika te situaciji na privremeno okupiranim područjima. Dogovorili su sljedeće korake vezane za proces transformacije Vrhovne Rade - u kontekstu provedbe programa EP-a za institucionalno jačanje ovog visokog doma.

Potpora EP-a

Naš se eurozastupnik susreo i s predsjednicima parlamentarnih stranaka u Vrhovnoj Radi (Timošenko, Boyko, Liaško i dr.) i glavnim tajnikom Vrhovne Rade Slišinskim. Istaknuo je potporu EP-a u jačanju demokratske, transparentne i učinkovite Vrhovne Rade.

Zajedno s bivšim predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom, Plenković je supredsjedao konferencijom u Vrhovnoj Radi na temu suradnje između zakonodavne i izvršne vlasti. Svrha seminara - poboljšanje odnosa između ukrajinske vlade i parlamenta s ciljem jačanja zakonodavnog procesa, političkog nadzora izvršne vlasti, otvorenosti i transparentnost rada, usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU te usvajanje etičkog kodeksa.

Hrvatska iskustva na putu u EU

Plenković je održao govor studentima Kijevske škole za ekonomiju na temu iskustva Hrvatske u procesu pristupanja EU te aktualnih izazova s kojima se EU susreće. U organizaciji Wilfried Martens Centra održao je, nadalje, govor na javnoj raspravi na temu trenutnog stanja odnosa između EU i Ukrajine - zajedno s predsjednicom odbora za usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU zastupnicom Olenom Sotnyk i direktoricom ukrajinskog Centra za europske politike Liubov Akulenko.

Plenković se susreo i s veleposlanikom EU u Ukrajini Janom Tombinskim i veleposlanikom RH u Ukrajini Tomislavom Vidoševićem te s predstavnicima krovne nevladine udruge „Reanimation Package of Reforms“ - koja pak okuplja veliki broj nevladinih udruga posvećenih ključnim reformskim procesima na europskom putu Ukrajine.