Uskoro će biti dvije godine otkako je Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije. U povodu dvogodišnjice članstva radna skupina Paneuropske unije Europske pučke stranke u Strasbourgu je organizirala prigodnu konferenciju. Na poziv austrijskog eurozastupnika Paula Rübiga, eurozastupnice Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Marijana Petir te eurozastupnici Andrej Plenković i Davor Ivo Stier govorili su o iskustvima rada u EP-u i učincima hrvatskog EU članstva. 

Posebna skrb za mlade

Voditeljica naše delegacije u EP-u Šuica naglasila je ciljeve koje hrvatski zastupnici EPP-a provode kroz svoj rad u odborima. To su gospodarski rast i zapošljavanje, korištenje EU fondova, ulaganja i razvoj u infrastrukturu u Hrvatskoj i njezino povezivanje s EU (Jadransko-jonska autocesta, Pelješki most i koridor Vc Budimpešta - Jadran), skrb za obitelj i mlade… Posebice za mlade koji su bez posla. Jer, to je tema kojoj je Šuica posebno posvećena i daje joj poseban naglasak u radu u odboru. Šuica je još izlagala o promociji hrvatskog jezika, kulture i tradicije u EP-u, ali i o zalaganju za ravnopravnost Hrvata u BiH - kao konstitutivnog naroda.

EU fondovi - još uvijek neiskorišteni

Maletić je istaknula da je Hrvatska ulaskom u EU ušla i u dvije vrlo zahtjevne procedure: prekomjernog deficita i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. To je pak upozorenje da se reforme u Hrvatskoj moraju hitno provesti! Ne može EU za nas odraditi - dodala je - modernizaciju sustava, poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti. Upozorila je i na loše povlačenje novca iz EU fondova - to je (još jedna) propuštena prilika koju Milanovićeva vlada nije iskoristila za poticanje gospodarskog rasta.

Opravdano ukazano povjerenje

Plenković je kazao da su se naši eurozastupnici svojim radom vjerodostojno pozicionirali u EP-u te su hrvatskim građanima približili rad europskih institucija. 

- Želimo podijeliti naše iskustvo pregovora i ulaska u EU i pomoći našim susjedima, ali isto tako vodimo računa o ispunjavanju svih mjerila za članstvo.

Dodao je da se kao predsjednik Izaslanstva EP za Ukrajinu intenzivno bavi odnosima Bruxellesa i Kijeva - zagovarajući pritom hrvatska iskustva mirne reintegracije Podunavlja.

Doprinos europskim politikama

Eurozastupnik Stier izdvojio je pak da su naši eurozastupnici pomogli formiranju europskih politika. U ovoj europskoj godini - zaključio je - iskustva iz procesa proširenja mogu biti na korist i politici razvoja.