Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je - kao predstavnica HDZ-a - u Luxembourgu na velikoj proslavi 40. obljetnice osnivanja Europske pučke stranke (EPP). Uz predsjednika EPP-a Josepha Daula, prisutnima su se obratili i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk… A sudjelovali su brojni vodeći europski političari i političarke.

Sjećanje na europske velikane

Šuica je istaknula da je potrebno očuvati zajedništvo - samo tako se EPP može suočiti sa svim izazovima.

- Ovom prigodom prisjetili smo se vizionara poput Adenauera, Schumana i De Gasperija. Iako smo obilježili 40. obljetnicu, naglasak nije na prošlosti nego na budućnosti. Europska pučka stranka čvrstog je stava da ako smo zajedno i solidarni, možemo se suočiti sa svim izazovima!

EU - najveće svjetsko gospodarstvo

Proslavi je prethodila politička skupština Europske pučke stranke (EPP) - na kojoj je pak glavna tema bila aktualna politička situacija u državama članicama Europske unije. Hoće li Europska unija, najveće gospodarstvo i najveći trgovinski blok na svijetu, voditi ili biti vođena te kako jedinstveno tržište može pomoći staviti nas natrag na vrh, neke su od glavnih pitanja ove skupštine.

EU mora stvoriti jače tržište i potaknuti prekograničnu ulaganja uklanjanjem prepreka, ali potrebno je, također, pokazati jače političko vodstvo i iskoristiti ga u korist naših tvrtki i potrošača. EU mora postati konkurentnija i inovativnija - jer jedino će tako moći voditi.

Demokracija. Solidarnost. Ljudska prava

EPP broji više od 70 stranaka članica iz 40 zemalja, a po prvi put je sudjelovala na izborima za Europski parlament 1979. Zalaže se za Europu demokracije, solidarnosti i ljudskih prava.