(VIDEO) Na razini Europske unije u tijeku je rasprava o budućnosti financija EU nakon 2020. u kojoj sudjeluje i naša eurozastupnica Ivana Maletić.

Povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske potencijale Günther H. Oettinger predstavio je - krajem lipnja u Odboru za proračun - dokument o budućnosti financija EU, koji je Maletić otvoreno kritizirala. Istaknula je kako je povezivanje nacrta proračuna s pet scenarija predstavljenih u Bijeloj knjizi o budućnosti Europe pogrešno - jer usporava proces odlučivanja o novom proračunu.

Posljedice Brexita

Kako ističe Maletić, jasno je i državama članicama i Europskoj komisiji da će budućnost EU biti kombinacija različitih scenarija, ne isključivo samo jedan.

- Nema razloga za čekanje - Europska komisija treba žurno predstaviti nacrt proračuna nakon 2020. U tom proračunu kohezijska i poljoprivredna politika trebaju ostati zastupljene u jednakom omjeru kao i do sada.

http://www.ivana-maletic.com/novosteu/maletic-visegodisnji-financijski-okvir-moramo-dogovoriti-sto-uspjesnu-provedbu-projekata-drzave-clanice-trebaju-znati-pravila-2019/

U raspravi koja je u tijeku jedno je sigurno - europski proračun u idućoj će perspektivi, nakon 2020., zbog Brexita biti manji.

Smanjenje rashoda

Dvije su mogućnosti, naglasila je Maletić, ili povećati izvore financiranja ili smanjiti rashode.

- Jedna je mogućnost povećati izvore financiranja, odnosno prihode i doprinose država članica, a drugo je smanjiti rashodnu stranu. Puno je izglednije smanjenje rashodne strane, ali i to je problem s obzirom na nove prioritete EK, poput zajedničke obrambene politike, koje u budućnosti treba financirati, a jednako su nam važne i dosadašnje politike, poput kohezijske, koja je od posebnog značaja za Hrvatsku.

Rast i razvoj

Dodala je kako su europski fondovi važni za investicije:

- Želimo inovacije, poduzetnike, rast i razvoj, stvaranje novih radnih mjesta, a to bez ulaganja nije moguće. Ono za što ću se zalagati, zajedno s kolegama iz Hrvatske, ali i iz drugih država članica i korisnica kohezije, jest da kohezijska i poljoprivredna politika u jednakom omjeru budu zastupljene u novom proračunu, jer je to jako bitno za razvoj naših gospodarstava i za naše dobro pozicioniranje - ne samo na europskoj, nego i na svjetskoj sceni.