Naša eurozastupnica Ivana Maletić - zajedno sa 65 kolega iz 21 države Europske unije i sedam različitih klubova zastupnika - uputila je pismo Europskoj komisiji i Vijeću za zaustavljanje projekta plinovoda Sjeverni tok II.

Prosvjedno pismo Junckeru

Projekt Sjeverni tok II uključuje, naime, izgradnju dviju cijevi plinovoda - ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina godišnje, i to iz Rusije u Njemačku pod Baltičkim morem.

Još prošle godine Hrvatska je službeno - zajedno s ostalim državama srednje i istočne Europe -  uputila prosvjedno pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru u kojemu se od Europske komisije traži da ocijeni je li projekt Sjeverni tok II u skladu s europskim energetskim zakonodavstvom i strateškim ciljevima. Sada su pak pismo uputili zastupnici u Europskom parlamentu.

Ne projektu Sjeverni tok II

Realizacijom Sjevernog toka II provedba projekta LNG-a na Krku - koji je strateški hrvatski investicijski projekt - bila bi upitna. Svoje stajalište u kojem se protivi projektu Sjeverni tok II eurozastupnica Maletić isticala je više puta u raspravama u Europskom parlamentu.

- Sjevernim tokom II ne diverzificiraju se izvori energije u Europi i ne smanjuje se ovisnost o uvozu energenata, nego se njime samo diverzificiraju lanci opskrbe iz Rusije - što nije cilj Europske unije. Upravo sam stoga s kolegama poslala pismo Europskoj komisiji i Vijeću da se zaustavi projekt Sjeverni tok II. Energetska ovisnost vrlo lako se pretvara u ekonomsku, ekonomska u socijalnu i na taj način Europu, koju želimo učiniti liderom i pokretačem razvoja, projektima poput Sjevernog toka II guramo u drugom smjeru.

Pet hrvatskih projekata od iznimne važnosti

Od 195 ključnih energetskih europskih projekata koje je identificirala EK, pet je hrvatskih - poput LNG-a na Krku i plinovoda Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica.

Maletić:

- To su projekti kojima se smanjuje ovisnost Europe o jednom tržištu te ih trebamo što prije realizirati. Plinovod Sjeverni tok II uz povećanje ovisnosti, ugrožava vrijednost i provedbu ostalih energetskih projekata čiju smo pripremu već počeli financirati iz CEF-a.

Originalno pismo pročitajte na linku:

http://issuu.com/ivanamaletic/docs/mep_letter_on_nord_stream_2_-_final