Naša eurozastupnica i stručnjakinja za financije Ivana Maletić usporedila je Hrvatsku s drugim državama - temeljem međunarodnih analiza konkurentnosti. U komparativnoj, iznimno detaljnoj analizi navela je rezultate istraživanja koje su provele svjetski ugledni instituti. A koji ukazuju na krajnje zabrinjavajuće činjenice - Milanovićeva Vlada je rastrošna, spora i neučinkovita! Te nema volje i znanja za pokretanje strukturnih reformi važnih za gospodarski napredak.

U priopćenju, Maletić je istaknula da je aktualna vlada pokazala koliko i što može, a prezentirana međunarodna istraživanje i ocjene pokazuju najbolje kakvi su joj „rezultati“!

U nastavku izdvajamo ključne poruke, a priopćenje u cijelosti pročitajte OVDJE.

Poražavajuće brojke

Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne objavio je rezultate „Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2015.“ kojim se mjeri koliko dobro države upravljaju svim svojim resursima i kompetencijama kako bi osigurale dugoročno stvaranje vrijednosti. Prema navedenom Izvješću, Hrvatska je zauzela 58. mjesto - od ukupno 61 države uključene u istraživanje.

Osim IMD-a, mjerenje konkurentnosti na godišnjoj razini provodi i Svjetski gospodarski forum. U posljednjem Izvješću o globalnoj konkurentnosti 2014.-2015. Hrvatska je pala za dvije pozicije u odnosu na prethodnu godinu te je sada na 77. mjestu od 144 države svijeta.

Imamo preduvjete za razvoj, ali…

S druge strane, analizirajući rezultate Izvješća o ljudskom kapitalu - koje također provodi Svjetski gospodarski forum i prema kojem se Hrvatska nalazi na 36. mjestu u konkurenciji sa 124 države svijeta - jasno je vidljivo da Hrvatska ima sve preduvjete za uspjeh. Imamo kvalitetnu radnu snagu koja može biti ključan čimbenik u povezivanju znanja i inovacija, podizanju konkurentnosti i postizanju gospodarskog rasta. 

Nema stvaranja novih vrijednosti 

Imamo kvalificiranu radnu snagu, obrazovane mlade ljude koji, nažalost, zbog nesposobnosti Vlade, nemaju priliku stečena znanja i inovacijski potencijal primijeniti u praksi stvarajući tako nove vrijednosti ključne za cijelo gospodarstvo, rast i razvoj. Na spomenuto upozorava i izvješće IMD-a - pod nazivom Svjetska ljestvica talenata - u kojem se ocjenjuje sposobnost države da razvije, privuče i zadrži nadarene ljude u trgovačkim društvima koje posluju u toj državi. Prema ovome Izvješću, Hrvatska se nalazi na 58. mjestu - od 60 država uključenih u istraživanje.

Šesta najgora vlada! 

O tromosti Vlade govori i Svjetski gospodarski forum u svom Izvješću o globalnoj konkurentnosti, prema kojem je Milanovićeva vlada šesta najlošija u svijetu, odnosno iza nje nalaze se Libija, Libanon, Argentina, Italija i Venezuela. Prema ovom istraživanju zauzeli smo neslavno 139. mjesto od 144 države uključene u istraživanje.

I dalje obmanjuju…

Zanimljivo je kako se Vlada hvali napretkom za 25 mjesta na „Doing Business“ ljestvici, koji je zapravo rezultat promijenjene metodologije. A ne stvarnih reformi koje bi olakšale poslovanje poduzetnicima. I dalje smo među najlošijim državama u brzini pokretanja poslovanja, dobivanja priključka za električnu energiju, registracije nekretnina… Primjerice, postoji samo jedanaest država u svijetu u kojima je teže doći do građevinske dozvole - nego u Hrvatskoj! Od države pune potencijala za gospodarski rast i razvoj - nesposobna vlada stvorila je gubitnika! 

PrivitakVeličina
priopcenje_konkurentnost_rh.pdf133.86 KB