Izaslanstvo Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova - Dubravka Šuica (EPP), Agnieszka Kozlowska-Rajewicz (EPP), Mary Honeyball (S&D), Julie Ward (S&D), Maria Noichl i Arne Gericke (ECR) - u Bavarskoj se susrelo s tamošnjim vlastima i posjetilo dva izbjeglička kampa. Od kojih je jedan pak specijaliziran za smještaj žena.

Besprijekorna organizacija

Članice izaslanstva na licu mjesta vidjeli su kako se vlada i nevladine organizacije skrbe o prihvatu žena tražiteljica azila.
Šuica:

- Mi smo posebno zainteresirane vidjeti kako funkcioniraju izbjeglički kampovi za žene i mlade i kakav imaju tretman. Dojam je da je svakodnevni život dobro organiziran, da se ulažu maksimalni napori kako bi se oni koji imaju pravo na azil što prije integrirali, a što dokazuju organizirani brzi tečajevi njemačkog jezika. Ali i obveza pohađanja škole u roku tri mjeseca od dolaska u Njemačku. Dostupna je, također, i medicinska pomoć. Osobno sam impresionirana načinom na koji sve ovdje funkcionira.

Brojni susreti s predstavnicima vlasti

Članice su se izaslanstva tijekom posjeta susrele s Eugenom Turi, voditeljem Odjela za migracije, integraciju i europske poslova u bavarskom Ministarstvu za socijalnu skrb, zatim s predstavnicima Condrobs E. V., prvog izbjegličkog kampa specijaliziranog za prihvat žena. A posjetile su i izbjeglički centar Bayernkaserne (bivša vojarna) i susrele se s Marijom Els, potpredsjednicom Vlade Gornje Bavarske, Stefanie Weber, šeficom Odjela za društvene djelatnosti i s dr. Marcelom Huberom, ministrom kancelarom pokrajine Bavarske.

NAJVIŠE IZ SIRIJE
Poznato je da je Njemačka glavno odredište ovog izbjegličkog vala, a posebno pokrajina Bavarska. U njemačku je do 31. prosinca 2015. stiglo 1.091.894 izbjeglica, a u Bavarsku 159.765. Samo u siječnju 2016. stiglo je 86.114 izbjeglica - koji su u postupku traženja azila. Od ovih brojki samo u 2015. stiglo je 60.000 maloljetnih osoba bez pratnje - u usporedbi s 2.800 maloljetnih 2010. Najviše ih je iz Sirije, a spotom iz Afganistana i Iraka. Rat u Siriji je postao najveća humanitarna katastrofa nakon Drugog svjetskog rata, više od 6.5 milijuna stanovnika je u bijegu, a od toga putem tzv. Balkanske rute više od milijun izbjeglica stiglo je u Njemačku.