Na poziv voditeljice naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravke Šuice ovaj tjedan u Bruxellesu boravit će piloti Zračnih snaga Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske (tj. piloti kanadera) i akrobatska grupa „Krila Oluje“ iz sastava Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Zahvala za požrtvovnost i hrabrost

˝Poziv u Bruxelles zahvala je za uloženi trud, požrtvovnost i hrabrost koju piloti kanadera iskazuju kroz svoj rad dijelom Hrvatske. To su ljudi koje ne dvoje hoće li ugroziti svoje živote, već su spremni danonoćno pomagati kako bi požar što brže sanirali i kako bi nastalo što manje štete. Ovim putem također želim zahvaliti pilotima grupe 'Krila Oluje' koji neumorno promoviraju izvrsnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane u svijetu˝, naglasila je eurozastupnica Šuica.

U srpnju 2016. akrobatska grupa „Krila Oluje˝ osvojila je - na najvećem svjetskom vojnom aeromitingu Royal International Air Tatoo (RIAT) u Zrakoplovnoj bazi Fairfordu - u Engleskoj najprestižniju od šest nagrada „King Hussein Memorial Sword“. Sudjelovanjem „Krila Oluje“ na RIAT-u Republika Hrvatska postala je 56. država čije se ratno zrakoplovstvo predstavilo na ovoj prestižnoj manifestaciji. Ovogodišnji RIAT privukao je 153.000 posjetitelja, a među uzvanicima uz visoke dužnosnike i članove kraljevske obitelji bilo je i 36 zapovjednika ratnih zrakoplovstava iz cijelog svijeta.

Priznanje za iznimnu profesionalnost

U sezoni od lipnja do studenog 2015. godine, a posebno u razdoblju od 21. do 31. srpnja 2015. piloti kanadera iskazali su nadljudske napore na hrvatskoj obali Jadrana, a posebice na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu - sprečavajući veliku ekološku i materijalnu katastrofu, spašavajući šume, vinograde, maslinike, naselja, a prije svega ljudske živote. Kroz 11 dana u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 39 protupožarnih zrakoplova i helikoptera. U brojkama: 175 sati gašenja i 1.450 tona vode. Njihov uloženi trud, požrtvovnost i hrabrost su nemjerljivi, budući da svakom letu piloti izlažu svoje zdravlje i živote velikom riziku, pritom pazeći da tijekom manevriranja ne ugroze život pojedinaca na tlu, moru ili u zraku. Njihovo racionalno postupanje i smirenost u situacijama pod enormnim pritiskom u kojima vladaju visoke temperature i u kojima je prostor donošenja procjene jako sužen, iziskuje posebno priznanje.

Nominirani za nagradu EP-a

Podsjetimo, eurozastupnica Šuica nominirala je pilote kanadera za nagradu „Europski građanin“ Europskog parlamenta 2015. godine, a u organizaciji Ureda Dubravke Šuice delegacija od 30 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije - koji su se prošle godine istaknuli u borbi protiv vatrenih stihija na Korčuli i Pelješcu - posjetili su Europski parlament u listopadu 2015.