Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je sinoć u Bruxellesu na summitu Europske pučke stranke (EPP), najjače političke obitelji u Europskoj uniji, organiziranom u cilju priprema za današnji 5. sastanak na vrhu Istočnog partnerstva (Bruxelles, Zgrada Europa, Rue de la Loi 165).

Uz predsjednika Plenkovića je potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović Burić.

Pregled dosadašnjih postignuća

Predsjednik Plenković jučer je u izjavi za brojne okupljene novinare uoči summita EPP-a u Bruxellesu naglasio da očekuje svojevrstan pregled postignuća, s obzirom da ima šest zemalja koje su uključene u Istočno partnerstvo i koje se dijele u dvije skupine:

- Ukrajinu, Gruziju i Moldovu, koje žele ići brže i konkretnije prema Europskoj uniji, te Azerbajdžan, Armeniju i Bjelorusiju, koji imaju svoj put i dinamiku.

Zajednička deklaracija

Dodao je da se osjeća i svojevrsno raspoloženje unutar Europske unije zbog Brexita i usporenoga procesa proširenja Europske unije:

- U smislu da ta dinamika bude više strukturirana po pojedinim područjima, jačanju gospodarske suradnje, prometnoj povezanosti i odnosu između ljudi, ali bez onog koraka koji bi vodio tješnjem pridruživanju ovih zemalja.

Zaključio je da je zajednička deklaracija pripremljena i gotovo u cijelosti usuglašena, najavivši da će se na neformalnom susretu čelnika iz obitelji Europske pučke stranke, razmotriti što se do sutra još može poboljšati.

O proračunu i zakonu o hrvatskim braniteljima

Vezano za aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj, na pitanje o Državnom proračunu i njegovim financijskim učincima, napose u svezi s Prijedlogom zakona o hrvatskim braniteljima, Plenković je odgovorio je da je sve u skladu s procjenom financijskog učinka zakona.

- Sredstva su alocirana te bilo kakva zabrinutost nije utemeljena.

O Agrokoru

Na pitanje o Agrokoru, predsjednik Plenković kazao je da proces restrukturiranja traje, da se ide prema nagodbi.

- Sve što se do sada uradilo - a uradilo se jako puno da se spriječi kolaps hrvatsku ekonomiju i sustav - bilo je bez posljedica na državni proračun i sve naše ljude.