Na Dan Europe, Plava skupina HDZ-a za EU izbore obišla je brojne europske projekte koji se realiziraju u glavnom gradu Lijepe Naše - Zagrebu. Naše su kandidatkinje i kandidati obilazak započeli u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, točnije na mjestu budućega kongresnog centra tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. 

U atriju NSK, Plavu skupinu dočekali su predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik ZG Gradske skupštine prof. dr. sc. Drago Prgomet, ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a prof. dr. sc. Milan Kujundžić te članice i članovi našega stranačkog pomlatka.

Rotor Remetinec

Mikulić je na konferenciji za medije izdvojio brojne velike projekte koji se u Zagrebu financiraju iz EU fondova, počevši s rekonstrukcijom Rotora Remetinec u vrijednosti od 331 milijun kuna, od čega se čak 85 posto „pokriva“ europskim sredstvima! Obnova Rotora, ne zaboravimo, bio je HDZ-ov amandman kojim smo u Gradskoj skupštini uvjetovali prihvaćanje ZG proračuna!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/85-rekonstrukcije-zg-rotora-vrijedne-331-milijun-kuna-financira-se-bespovratnim-eu

Posebno je pozdravio i ulaganje Vlade RH u uređenje NSK u iznosu od 60 milijuna kuna, gdje se upravo odvijaju radovi radi šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a novi prostori trajno će ostati i Zagrebu i državi za buduće generacije.                                                                                                       

Nacionalna dječja bolnica

Ministar Kujundžić izdvojio je pak projekt Nacionalne dječje bolnice. Upravo je ova Vlada s Gradom Zagrebom potpisala Sporazum o izradi studije izvodljivosti u iznosu od 42.3 milijuna kuna, što će omogućiti financiranje tog projekta iz iduće omotnice EU-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nakon-peljeskog-mosta-rotora-remetinec-eu-novcem-gradimo-i-nacionalnu-djecju

Špansko, Podsused-Vrapče, Črnomerec…

Naše kandidatkinje i kandidati potom su krenuli u zapadni dio grada - obišli su tržnicu Špansko i klizište Kostanjek, gdje su s građanima razgovarali o pomoći EU fondova za njegovu sanaciju.

Uslijedili su ugodni i korisni razgovori s građanima i na Črnomercu, da bi Plava skupina ovaj lijepi dan - koji ni kiša nije mogla pokvariti - završila u Novom Zagrebu, na središnjem skupu u Zapruđu. Gdje ju je nenajavljenim dolaskom iznenadio predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković! No o tome više u zasebnom članku.

Dubravka Šuica (za Hinu i HRT): Nakon samo šest godina članstva u Europskoj uniji Hrvatska je dobila čast da predsjeda Vijećem EU-a. Sigurno je tome pridonio i naš angažman u Europskom parlamentu. Naša delegacija nije bila velika, ali je bila važna. Iz nje je „potekao“ i predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković. Moram još jednom spomenuti i da će 18. svibnja u Zagreb doći glavni kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi podržali pobjedničku listu HDZ-a, predsjednika Plenkovića, našu Vladu i sve što činimo.

Dr. sc. Tomislav Sokol (za Hinu i HRT): I ovdje u Zagrebu možemo vidjeti konkretne rezultate, silne europske projekte nastale u sinergiji državne vlasti, odnosno Vlade RH, i lokalne samouprave. Osim Rotora i Nacionalne dječje bolnice u Blatu, tu je i projekt razvrstavanja otpada i nabavke spremnika u iznosu od 315 milijuna kuna! Mnogo je projekata i na području obrazovanja i znanosti - od izgradnje ili obnove vrtića i škola do znanstvenih centara izvrsnosti, od kojih je čak sedam u Zagrebu!