(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je jučer u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća. Sastanak Europskog vijeća održat će se i danas, kao i Neformalni sastanak šefova vlada i država EU 27.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-na-summitu-epp-uoci-europskog-vijeca-i-neformalnog-sastanka-sefova-vlada-i

http://www.hdz.hr/vijest/eu/iz-bruxellesa-za-hrvatsku-je-vrlo-vazno-da-se-prosirenje-eu-nastavi-pomazemo-svim

Tusku novi mandat

Teme rasprava na prvom dijelu sjednice Europskog vijeća bile su migracije, zaposlenost i tržišno natjecanje. Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi izvijestio je pak o gospodarskim fiskalnim kretanjima na razini Europske unije.

Europsko vijeće potvrdilo je novi mandat Donaldu Tusku - dosadašnjem predsjedniku, pri čemu je dobio potporu 27 država članica.

Plenković: Hrvatsko gospodarstvo raste u skladu s onim Europske unije!

Predsjednik Plenković - nakon sastanka - u izjavi za brojne okupljene novinare istaknuo je da su gospodarski i fiskalni pokazatelji u Hrvatskoj na tragu ukupnih kretanja i oporavka europskog gospodarstva - i to posebno kada je riječ o rastu BDP-a, smanjenju proračunskog deficita i smanjenju javnog duga.

Dogradnja EU projekta

Odgovarajući na pitanje novinara o Europskoj uniji kao organizaciji - te mogućnosti njenog oblikovanja kao federacije - Plenković je izdvojio da je EU više od klasične međunarodne organizacije, međuvladine organizacije i federalnog koncepta.

Ocijenio je važnim činjenicu da postoji Berlinski proces te da Hrvatska predsjeda procesom suradnje na jugoistoku Europe.

Održati ritam približavanja

- To su mehanizmi koji mogu držati ovaj dio svijeta u fokusu. Europska unija se nakon Brexita okreće svojevrsnoj introspekciji, novom narativu, jačanju duha projekta i traženju nove perspektive za budućnost. Normalno je da u tim okolnostima, s rastom populizma, u svim državama članicama proširenje kao koncepcija nije na prvom mjestu - zato je važno održati ritam približavanja ovih zemalja Europskoj uniji.

Realno sagledati situaciju

Upitan za  konkretnije mjere vezano za jugoistok Europe - koje će biti donesene - kazao je da je zaključak nacrta dosta kratak i vrlo općenit.

- Važno je realno sagledati situaciju - primjerice, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini - te da se pošalju poruke da je Europska unija tu, da to nije nekakva perspektiva ad calendas graecas, nego da govorimo o nečemu što će biti realizirano u godinama pred nama. To je ono najvažnije.

Europska budućnost susjednih zemalja

Vezano za ulogu Europske unije na jugoistoku Europe i konkretne poteze, predsjednik Plenković je kazao da postoji nekoliko aspekta.

- Postoji institucionalni put: onih koji pregovaraju o pristupanju Europskoj uniji, onih koji su u fazi sporazuma o pridruživanju i onih koji nisu ni u prvoj ni u drugoj fazi - nego se bave internim problemima koje ih u ovom trenutku opterećuju. Postoji i velika financijska potpora, koja je itekako bitna, i provedba pretpristupnih programa. Mislim da nam treba kombinacija i napretka po pojedinim pregovaračkim poglavljima i političkog prioriteta - u smislu da se tim zemljama netko bavi, a što će konačno, nakon dužeg vremena, biti usvojeno u zaključcima Europskog vijeća. I globalni akteri prepoznaju da je Europska unija posvećena europskoj budućnosti svih naših susjednih zemalja.

Potpora europskom putu BiH

Predsjednik Plenković je na kraju naglasio da je Hrvatska vrlo jasna u podršci Bosni i Hercegovini na europskom putu - s BiH dijeli tisuću kilometara granice, a Hrvati su konstitutivni narod. Treba voditi računa o političkoj stabilnosti i odnosima konstitutivnih naroda te izborima koji dolaze u 2018. godini.

- Želimo napredak oko izbornog zakona te potpunu ravnopravnost naroda. Mislim da je većina sugovornika senzibilizirana za tu temu i da smo sve napravili u najboljoj vjeri da pomognemo Bosni i Hercegovini.